Σε ένα προεκλογικό «εκφοβιστικό» διαφημιστικό τέχνασμα καταφεύγουν 48 ώρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης οι Δημοκρατικοί για να διασώσουν τον έλεγχο τους στη Γερουσία.

Αν, λέγουν, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν και την Γερουσία – όπου διακυβεύονται 6 έδρες Δημοκρατικών – θα έχουν πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου επειδή είναι βέβαιο ότι θα πλειοψηφήσουν στη Βουλή. Έτσι, προειδοποιούν τα διάφορα προεκλογικά σποτ των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούν «οποιαδήποτε στιγμή και με οποιοδήποτε σκεπτικό» να στείλουν σε δίκη τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.

Η «εκφοβιστική διαφήμιση» δεν είναι αδέσποτη και ανώνυμη. Έχει την υπογραφή του Δημοκρατικού ηγέτη της σημερινής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ. «Μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και Βουλή μπορεί να κάνουν κάτι πολύ χειρότερο από το να εμποδίσουν την κυβέρνηση να λειτουργήσει απορρίπτοντας κάθε προεδρική πρόταση», δήλωσε ο κ. Ριντ. «Θα μπορούν να προκαλέσουν παραπομπή (του προέδρου) στο Δικαστήριο, όποτε αρχίζει στο Κογκρέσο μια ατελείωτη σειρά εγκλήσεων και αντεγκλήσεων χωρίς τελικό αποτέλεσμα. Και αυτά την ώρα που ο αμερικανικός λαός αγωνίζεται» για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν είναι όμως εντελώς αβάσιμη αυτή η προεκλογική διαφήμιση. Δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα συμφωνούσαν αν το Κογκρέσο έστελνε τον πρόεδρο Ομπάμα σε δίκη. Το 49% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πρόεδρος κάνει «κατάχρηση εξουσιών» και ένα 35% δηλώνει ότι θα ήταν ευχαριστημένο αν «απομακρυνόταν ο Πρόεδρος με παραπομπή του σε δίκη».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως λ.χ. ο βουλευτής Τζον Μπόνερ, αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί πανεπιστημιακοί και πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «παραβίασε» το σύνταγμα και «αγνόησε κατά σύστημα» το Κογκρέσο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι «κατώτερος των περιστάσεων» και πρέπει να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο. Την περασμένη εβδομάδα ο θεωρούμενος Δημοκρατικός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον πρόεδρο «ψυχοπαθή», «πρόεδρο σε παρανομία» και «κλαψιάρη πρόεδρο».