Στη σκιά των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γερμανία «δεν θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα» για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη ξεκάθαρα προειδοποιήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η επιμονή του στην περιστολή της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ θα σημάνει τη διακοπή της γερμανικής στήριξης στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση.

Επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, το περιοδικό Spiegel γράφει ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα διακόψει τις προσπάθειες να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ, αναφέρει το Spiegel.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Κάμερον να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία.

Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ και στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών η Μέρκελ τόνισε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει παρελθόν ότι μολονότι αντιμετωπίζει με κατανόηση ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας από την ΕΕ -για παράδειγμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας- δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

Την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε καταστροφική προοπτική για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη ενδεχόμενη βρετανική ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2015. Ο Σόιμπλε τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς με τη συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα πως αυτό δεν σημαίνει ότι «μπορεί να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα».

Υπό την πίεση του συντηρητικού πυρήνα των Τόρις και νιώθοντας καυτή την ανάσα του Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip), ο Κάμερον έχει ορίσει τον περιορισμό της μετανάστευσης σε ζήτημα-κλειδί στη συνολική ατζέντα θεμάτων που επιδιώκει να διαπραγματευτεί για την επανακαθορισμό της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Τα σχέδια περιστολής της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ τον έχουν φέρει σε μετωπική σύγκρουση με την Κομισιόν, η οποία διαμηνύει ότι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αλλοιώνονται και δεν καταργούνται.

«Το κοινό αίσθημα στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Βρετανία εντός, και αυτό είναι ειλικρινές ακόμη και από χώρες που εκ πρώτης όψεως δεν θα θεωρούνταν ενστικτωδώς φιλοβρετανικές. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές. Μιλούσα με κάποιους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους- που είναι πολύ ευνοϊκοί στην ιδέα παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ. Αλλά υπάρχουν σημεία που δεν θα αποδεχτούν»
ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζοζέ Μπαρόζο στο Λονδίνο πριν τη λήξει της προεδρίας του στην Κομισιόν.