Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή στο κτίριο όπου στεγάζεται το κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας στο Παρίσι, με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις του ‘Maison de la Radio’. Η φωτιά κατέκαψε τον τελευταίο όροφο του κτιρίου όπου εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον όγδοο όροφο του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο δυτικό τμήμα του Παρισιού. Το κτίριο εκκενώθηκε και η μετάδοση των ζωντανών προγραμμάτων διακόπηκε προσωρινά.

Πυκνός καπνός υψωνόταν από το κτίριο και παρόλο που έμοιαζε ότι οι φλόγες είχαν τυλίξει πολλούς ορόφους, η πυρκαγιά περιορίστηκε στον όγδοο όροφο, όπου γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το κτίριο και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο δύο ώρες αφού ξέσπασε, όμως εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα πυρασφάλειας, καθώς αρκετοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι δεν λειτούργησε ο συναγερμός.

Ο Μπενζαμίν Ιλί, δημοσιογράφο του France Info το γραφείο του οποίου είναι στην άλλη άκρη του κτιρίου από αυτή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, δήλωσε ότι συνειδητοποίησε τι συνέβαινε μόνο όταν δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο.

«Όμως δεν υπήρξε καθόλου πανικός» σχολίασε ο Ιλί.

Έπειτα από διακοπή μερικών ωρών τα ζωντανά προγράμματα των ραδιοφωνικών σταθμών France Info και France Inter ξεκίνησαν και πάλι να εκπέμπουν το απόγευμα.

Δεκαέξι οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο για να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Στο Maison de la Radio, το οποίο κατασκευάστηκε το 1950, γίνονται εργασίες ανακαίνισης από το 2009. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοτάξιο ανακαίνισης σε κατοικημένο κτίριο στη Γαλλία, ενώ το κόστος των εργασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016, εκτιμάται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Η πυρκαγιά είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος των εργασιών, το οποίο διογκώνεται συνεχώς.

Οι εργασίες έχουν στόχο την απομάκρυνση του αμιάντου από το κτίριο, αλλά και την ανακαίνιση των 60.000 τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου και των 38 στούντιο που περιλαμβάνει, την κατασκευή αίθουσας συνεδριάσεων με 1.460 θέσεις και τη δημιουργία μιας τεράστιας κεντρικής αλέας που θα διαπερνά το κτίριο.