Άνοιξε εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ημέρας της μεγάλης εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, η Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

Η πλατεία έκλεισε την Πέμπτη, μετά από απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων.

Το πρωί επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Παλιάς Πόλης στην οποία δεσπόζει η Πλατεία των Τζαμιών. Το πλήθος των πιστών δεν αναμένεται στην πλατεία παρά στο τέλος της ημέρας για την προσευχή της Παρασκευής.

Οι άνδρες, νεότεροι των 50 ετών, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατεία. Η αστυνομία αποφάσισε προληπτικά να απαγορεύσει γι’ αυτούς την πρόσβαση στην πλατεία ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων.

Η Πλατεία των Τζαμιών αποτελεί τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, και επίσης ιερό τόπο για τον Ιουδαϊσμό.

Οι ισραηλινές αρχές που ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία, η οποία βρίσκεται στην παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης από το 1967 πόλης, είχαν κλείσει την πρόσβαση σε αυτήν, απέναντι σε μια νέα αναζωπύρωση της έντασης.

Είναι η πρώτη φορά που η πλατεία έκλεισε μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που διαχειρίζεται το χώρο αυτό.

Στην Ιερουσαλήμ, που ήδη πλήττεται από εντάσεις, σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ, προσωπικότητας της υπερεθνικιστικής εβραϊκής δεξιάς που εξοργίζει τους μουσουλμάνους, διεκδικώντας το δικαίωμα της εβραϊκής προσευχής στην Πλατεία των Τζαμιών, ο θάνατος από ισραηλινά αστυνομικά πυρά του φερόμενου ως δράστη της απόπειρας, και στη συνέχεια συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών.

Αν οι ισραηλινές αρχές επέμεναν στο κλείσιμο της Πλατείας των Τζαμιών και σήμερα, Παρασκευή, θα έπαιρναν ένα μεγάλο ρίσκο.

Σχετική ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Πέμπτης. Περιστασιακά επεισόδια, κυρίως επιθέσεις με πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης και ισραηλινών οχημάτων, σημειώθηκαν το βράδυ. Τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ο 32χρονος Παλαιστίνιος, Μουατάζ Χιτζάζι, που θεωρήθηκε ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γκλικ, τάφηκε το βράδυ της Πέμπτης χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Χιτζάζι τραυματίστηκε θανάσιμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που μαστίζεται εδώ και μήνες, και κυρίως εδώ και μια εβδομάδα, από βίαια επεισόδια που προκαλούν φόβους για τρίτη παλαιστινιακή εξέγερση.

«Ακούμε παντού τη λέξη ‘ιντιφάντα’, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εδώ» δήλωσε ο Γιαχάναν Ντανίνο, διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας, στο ραδιόφωνο του στρατού. «Θυμάστε πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα κατά την τελευταία ιντιφάντα; Δεν συμβαίνει αυτό τώρα και αποστολή μας είναι αυτό να μην συμβεί».