Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι κούρδοι της Τουρκίας, ιρακινοί μαχητές πεσμεργκά διέσχισαν την Πέμπτη τα τουρκο-συριακά σύνορα και εισήλθαν στην πολιορκούμενη από τους τζιχαντιστές πόλη Κομπάνι για να ριχτούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Έτοιμος να στείλει και άλλες δυνάμεις στο Κομπάνι εφόσον υπάρξει σχετικά αίτημα δηλώνει την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εισήλθαν στο Κομπάνι δέκα μαχητές πεσμεργκά και η άφιξη των υπολοίπων αναμένεται «εντός της ημέρας».

Τις πρώτες πρωινές ώρες η γεμάτη βαρέα όπλα αυτοκινητοπομπή 40 οχημάτων των κούρδων μαχητών είχε φτάσει στη μεθοριακή τουρκική πόλη Σουρούτς. Η αυτοκινητοπομπή είχε διασχίσει την Τετάρτη τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας υπό τις επευφημίες χιλιάδων κούρδων της Τουρκίας.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη διέλευση από το έδαφός της σχεδόν 150 ιρακινών πεσμεργκά για την ενίσχυση των κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι (Άιν αλ-Αραμπ στα αραβικά).

Πενήντα έως 150 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, πέρασαν επίσης τα τουρκικά σύνορα την Τρίτη για να φθάσουν στο μέτωπο του Κομπάνι.

Παράλληλα την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το βόρειο μέτωπο της πόλης Κομπάνι αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών των τζιχαντιστών που καθυστερούν την είσοδο των κούρδων μαχητών του Ιράκ στην πόλη.

«Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα στο συνοριακό τομέα της ‘Αιν αλ-Αραμπ με οβίδες και βλήματα βαρέος πυροβολικού πραγματοποιώντας παράλληλα νέα επίθεση εναντίον βόρειας συνοικίας της πόλης, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο με την Τουρκία» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής που προασπίζεται το Κομπάνι, «οδήγησαν σε αποτυχία την επίθεση» προσέθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο βομβαρδισμός του βορείου μετώπου επαναλήφθηκε το πρωί με την ίδια σφοδρότητα.

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν έκανε λόγο για νεκρούς στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, «οι σοροί των οποίων κείτονταν επί πολλές ώρες στους δρόμους πριν μεταφερθούν» σε άλλα σημεία.