Το πτυχίο πανεπιστημίου φαίνεται πως συνδέεται με την συσσώρευση πλούτου, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι περισσότεροι πολυεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν τουλάχιστον ένα.
Η έρευνα έγινε από την ελβετική τράπεζα UBS και την εταιρεία παροχής συμβουλών σε επιχειρήσεις Wealth-X, η οποία έχει έδρα τη Σιγκαπούρη.
Εξετάστηκε δείγμα 2.300 Kροίσων. Στην Αμερική περίπου το 65% είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυξάνεται στο 80%. Από τους πάμπλουτους πτυχιούχους ένας στους τέσσερις έχει απλό πτυχίο ενώ ένας στους δέκα είναι κάτοχος και διδακτορικού διπλώματος.
Η έρευνα δημοσιοποίησε και τα 20 πανεπιστήμια που προτιμούν οι Κροίσοι. Σε αυτή τη λίστα οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία. Αμερικανικά πανεπιστήμια καλύπτουν τις 16 από τις 20 θέσεις της λίστας, με το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια να έρχεται πρώτο σε «παραγωγή» πτυχιούχων Κροίσων. Ακολουθούν το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, το Πρίνστον, το Κορνέλ και το Στάνφορντ.
Στη λίστα βρίσκεται επίσης και το πανεπιστήμιο της Βομβάης στην Ινδία- στην ένατη θέση- και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Έκπληξη αποτελεί η ασθενής παρουσία των βρετανικών πανεπιστημίων στη λίστα: μόνο ένα, το London School of Economics, βρίσκεται στη δέκατη θέση.
Στις ΗΠΑ η «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων», σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι η Νέα Υόρκη.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην Ευρώπη πάνω από το 40% των δισεκατομμυριούχων ζει σε μόλις δέκα πόλεις, με επικεφαλής τη Μόσχα και το Λονδίνο.