Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού Έμπολα έχει μειωθεί στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, όμως είναι πρόωρη η εκτίμηση ότι η ασθένεια υποχωρεί, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη Λιβερία έχει αρχίσει να μειώνεται», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Γενεύη.

Ο Έιλγουορντ σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας Μονρόβια, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσω εργαστηριακών εξετάσεων παραμένει σταθερός, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των ενταφιασμών.

Παρόλα αυτά ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επεσήμανε ότι «φοβάται πως η πληροφορία αυτή θα παρερμηνευθεί» και ότι ο κόσμος θα πιστέψει ότι «η επιδημία του ιού Έμπολα είναι υπό έλεγχο» στη Λιβερία.

Ο Έιλγουορντ υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να οφείλεται στην έλλειψη καταγραφής νέων κρουσμάτων ή στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν απευθύνονται στους γιατρούς.

Ο ΠΟΥ αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο απολογισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι περίπου 13.700, ενώ ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι είναι πάνω από 5.000, διευκρίνισε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Ερυθρός Σταυρός, που έχει αναλάβει τη συλλογή των πτωμάτων γύρω αλλά και μέσα στη Μονρόβια, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει παρατηρήσει μια σημαντική μείωση στον αριθμό των σορών από την αρχή του μήνα.

Για τον Έιλγουορντ η εξέλιξη αυτή στη Λιβερία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: στην καλύτερη ενημέρωση των κοινοτήτων, σε αλλαγές στον τρόπο ταφής των νεκρών, στις προσπάθειες εντοπισμού των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς.

«Είναι πολύ θετικό, όμως θα διαρκέσει;», διερωτήθηκε ο Έιλγουορντ.