Στην υποβολή του σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης από τον αστράγαλο οφείλεται σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών η εξαφάνιση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν από τη δημόσια ζωή σχεδόν για έξι εβδομάδες, η οποία πυροδότησε φήμες και ποικίλες διαγνώσεις για την κατάσταση της υγείας του και όχι μόνο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νοτίου Κορέας δήλωσε κατά την ενημέρωση βουλευτών στη Σεούλ ότι το ιατρικό πρόβλημα είχε διαγνωστεί το Μάιο και ο Κιμ Γιονκ-ουν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Για την επέμβαση είχαν κληθεί στην Πιονγιάνγκ ειδικευμένοι ιατροί από την Ευρώπη, δήλωσε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος της NIS χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη χώρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κύστη προκλήθηκε λόγω του αποκαλούμενου συνδρόμου του ταρσιαίου σωλήνα, το οποίο οφείλεται στη συμπίεση του νεύρου που περνά από τον αστράγαλο.

Η απουσία δημόσιων εμφανίσεων του Κιμ Γιονγκ-ουν τροφοδότησε φήμες ότι είναι σοβαρά ασθενής. Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν ότι πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ενώ είχαν «διαγνωστεί» επίσης κόπωση, σπασμένοι αστράγαλοι και διαβήτης.

Δεν έλειψαν και οι εικασίες για πραξικόπημα στο διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν επανήλθε στο προσκήνιο στα μέσα Οκτωβρίου. Στις επίσημες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν εικονίζεται να περπατά με τη βοήθεια μπαστουνιού.

Οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η κύστη στον αριστερό αστράγαλό του μπορεί να επανεμφανιστεί διότι είναι καπνιστής και έχει βεβαρημένο καθημερινό πρόγραμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεάτης ηγέτης δέχεται ιατρική φροντίδα από ξένους ειδικούς. Γάλλοι γιατροί είχαν μεταβεί στην Πιονγιάνγκ για τον πατέρα και τον παππού του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Κατά πληροφορίες βηματοδότης είχε μεταφερθεί αεροπορικώς από την Ελβετία σε διπλωματική τσάντα για τον Κιμ Γιουν-σουνγκ, ιδρυτή της Βορείου Κορέας.