Μικρή βελτίωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει το 2014 η παρουσία των γυναικών στην κοινωνική δραστηριότητα σε σχέση με την «κυριαρχία» του ανδρικού γένους. Μάλιστα το «ψαλίδι» μεγαλώνει στις αναπτυσσόμενες χώρες και στη Μέση Ανατολή.
Αυτό είναι το συλλογικό συμπέρασμα έρευνας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβος, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006, στη βάση της παρουσίας των δυο φύλων στους χώρους της υγείας, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής στην οικονομία και στην πολιτική δραστηριότητα.
Οι σκανδιναβικές χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία) καταλαμβάνουν με αυτή την σειρά την κορυφή του πίνακα των 142 κρατών όπου έγινε η σχετική έρευνα, με την Τουρκία να βρίσκεται στην κατηγορία των τελευταίων και να είναι τελευταία στην κατάταξη των χωρών της ευρύτερης περιοχής της. Η Υεμένη κράτα την τελευταία θέση με ανύπαρκτο σχεδόν ποσοστό γυναικών στον δημόσιο βιο.
Η θέση των γυναικών σημειώνει αισθητή βελτίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέβηκαν στην 20η σειρά από την 24η το 2013. Η Γερμανία διατηρείται στην 12η θέση–πρώτη στην Ευρωπη–με την Γαλλία στην 16η (45η πέρυσι).
Στη Μέση Ανατολή στο Κουβέιτ βελτιώθηκε η παρουσία των γυναικών στα κοινά και πρόοδος σημειώθηκε και στα Εμιράτα. Το Κουβέιτ ανέβηκε στην 113η θέση του πίνακα και τα Εμιράτα στην 115η από την 136η το 2013. Ένδεκα χώρες δεν σημείωσαν καμιά σχεδόν πρόοδο σε ο,τι αφορά την συμμετοχή γυναικών στα κοινά, μεταξύ αυτών και η Τουρκία όπου από το 2006 ως το 2014 αυξήθηκε μόνο κατά 5% η παρουσία τους στα κοινά, παρ’ολο που ο γυναικείος πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 12% έναντι 9% του ανδρικού.