Η πολιτεία του Τέξας προχώρησε την Τρίτη στη δέκατη φέτος εκτέλεση θανατοποινίτη, λίγες ώρες πριν από την κατ΄εξαίρεση εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την αναβολή μιας άλλης εκτέλεσης στη γειτονική πολιτεία Μιζούρι.

Η δήλωση του θανάτου του Μιγκέλ Παρέντες, 32 ετών, με θανατηφόρο ένεση, έγινε στις 18.54′ τοπική ώρα (01.54′ ώρα Ελλάδος σήμερα) στο θάλαμο εκτελέσεων στο Χάντσβιλ του Τέξας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των φυλακών Τζέισον Κλαρκ. Ο κατάδικός είχε περάσει τα τελευταία 13 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Είναι η 10η εκτέλεση στο Τέξας το 2014 και πιθανόν η τελευταία του έτους, καθώς η νότια αμερικανική πολιτεία που εφαρμόζει τις περισσότερες εκτελέσεις, δεν έχει προγραμματίσει άλλη πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Σε εθνική κλίμακα, η εκτέλεση του Παρέντες είναι επί του παρόντος η 31η, έναντι 39 πέρυσι, εκ των οποίων οι 16 έγιναν στο Τέξας.

Οι σωφρονιστικές αρχές του Τέξας δεν αποκάλυψαν με ποιο βαρβιτουρικό εκτελέστηκε ο κρατούμενος, λόγω έλλειψης θανατηφόρων ενέσεων και μεσούσης της διαμάχης για την προέλευση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Μέλος ισπανόφωνης συμμορίας του Σαν Αντόνιο, ο Παρέντες είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία το 2000 τριών μελών αντίπαλης συμμορίας. Μαζί με τους δύο συνεργούς του, είχε κριθεί επίσης ένοχος για τη μεταφορά των σορών των θυμάτων και στη συνέχεια την καύση τους σε αγρό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία του προσφυγή, η οποία επικαλείτο την αναποτελεσματική υπεράσπιση, προβλήματα συμπεριφοράς και τη δύσκολη παιδική του ηλικία ως τελευταίο μέλος μιας οικογένειας με 20 παιδιά, επηρεασμένο από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη βία.

Αναβλήθηκε εκτέλεση στο Μιζούρι
Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε την αναβολή της εκτέλεσης 35χρονου θανατοποινίτη στο Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το τέλος της αντίστροφης μέτρησης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αναβολή της εκτέλεσης του Μαρκ Κρίστεσον, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 0.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδος) στη Μπον Τερ, στο θάλαμο εκτελέσεων του Μιζούρι.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εκτέλεση αναστέλλεται για όσο χρόνο εξετάζεται η προσφυγή, σύμφωνα με την οποία ο κατάδικος δηλώνει ότι έχει εγκαταλειφθεί από τους δικηγόρους του που διόρισε το δικαστήριο, οι οποίοι δεν τήρησαν τις προθεσμίες για την άσκηση έφεσης.

Ο κρατούμενος έλαβε την κατ΄εξαίρεση υποστήριξη 17 ομοσπονδιακών και πολιτειακών δικαστών, οι οποίοι εξέλαβαν αυτό ως άρνηση της δικαιοσύνης και ζήτησαν αναβολή της εκτέλεσης.

Στην απάντησή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, η πολιτεία του Μιζούρι επέμεινε ωστόσο στο ειδεχθές έγκλημα του Κρίστεσον, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία μιας μητέρας και των δύο μικρών παιδιών της.

Ο Κρίστεσον καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1998 γιατί βίασε την Σούζαν Μπρουκ –μια μητέρα που ζούσε μόνη μαζί με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 9 και 12 ετών– την οποία στη συνέχεια μετέφερε κοντά σε λίμνη στην οποία υπήρχαν πολλά ψάρια, μαζί με συνεργό του, της έκοψε το λαιμό παρουσία των παιδιών της, τα οποία έπνιξε μπροστά στα μάτια της, πριν τη ρίξει κατόπιν στη λίμνη ενώ ήταν ετοιμοθάνατη.

Οι τρεις πιο συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν κατά της αναβολής της εκτέλεσης.
Οκτώ στους εννέα δικαστές, ωστόσο, αρνήθηκαν να εξετάσουν τη δεύτερη προσφυγή του για το επίμαχο θέμα τουβαρβιτουρικού που χρησιμοποιείται για τις εκτελέσεις, η σύνθεση του οποίου δεν γίνεται γνωστή στον κρατούμενο και τους δικηγόρους του.