Πρωτοφανείς εικόνες στην Τουρκία, με τους κούρδους Πεσμεργκά να περνούν τα σύνορα της χώρας για να μεταβούν στη Συρία και να γίνονται δεκτοί από τον κουρδικό πληθυσμό ως ήρωες απελευθερωτές.

Κούρδοι υποδέχθηκαν τους περίπου 150 μαχητές από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, κρατώντας κουρδικές σημαίες και μάλιστα ανήμερα της 91η επετείου από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, της μεγαλύτερης εθνικής εορτής στην Τουρκία.

Στην πόλη Νουσαϊμπίν, ο κούρδος δήμαρχος ανέβηκε σε στρατιωτικό όχημα και χαιρετούσε το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο.

Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στα σύνορα με το Ιράκ, όπου ομάδα Κούρδων είχε συγκεντρωθεί για να υποδεχθεί τους Πεσμεργκά.

Οι μαχητές συνεχίζουν την πορεία τους προς το Κομπάνι για να υποστηρίξουν τη μάχη κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Οι δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι είχε προκαλέσει οργή στους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, που κορυφώθηκαν με αιματηρές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση.

Υπό αυστηρά μέτρα η διέλευση πεσμεργκά στο Κομπάνι

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσγειώθηκε στη νότια Τουρκία αεροσκάφος με περίπου μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι πρόκειται να συνεχίσουν προς το Κομπάνι για να υποστηρίξουν την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της ISIS.

Πρόκειται για ομάδα περίπου 150 μαχητών από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, οι πρώτοι στους οποίους η Τουρκία -λυγίζοντας στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων της- επιτρέπει τη διέλευση.

Παράλληλα, μέσω Τουρκίας πέρασαν τη Δευτέρα στο Κομπάνι και ένοπλοι της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης (του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»), σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους και συριακές ομάδες ακτιβιστών. Αυτή η ομάδα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα.

Δεύτερη ομάδα πεσμεργκά έχει επίσης ξεκινήσει οδικώς για την μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές κουρδικών μέσων. Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε εικόνες οχηματοπομπής πεσμεργκά που μετέφεραν οπλισμό.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, από το αεροδρόμιο του Σανλίουρφα στη νότια Τουρκία ξεκίνησαν -υπό ισχυρότατη αστυνομική φύλαξη- λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαχητές που είχαν προσγειωθεί από το Αρμπίλ.

Οι δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι είχε προκαλέσει οργή στους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, που κορυφώθηκαν με αιματηρές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι θεωρεί πως στο Κομπάνι πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης ή των Κούρδων του Ιράκ.