Την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου ξεκινά ο ουκρανός πρόεδρος μετά το κλείσιμο της κάλπης για το Κοινοβούλιο, στην οποία μπροστά ήρθαν τα κόμματα που κοιτάζουν προς τη Δύση. Ως πρώτος υποψήφιος θεωρείται η «Αυτοάμυνα», τρίτο κόμμα μετά το κόμμα του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ. Πρώτη φορά εκτός Βουλής το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκτός εκλογικού χάρτη, πέραν φυσικά της Κριμαίας, επαρχίες στα ανατολικά υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Η πλήρης εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται να σχηματιστεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στις μονοεδρικές περιφέρειες, η οποία θα χρειαστεί μερικές ημέρες.

Η διαδικασία αναζήτησης κυβερνητικού εταίρου, με πιθανότερη την παραμονή του Γιατσένιουκ στην πρωθυπουργία, αναμένεται επίσης να έχει ανάλογη διάρκεια. Με τη διαφαινόμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου, θεωρείται εύκολο για τον Ποροσένκο να σχηματίσει κυβέρνηση που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας δείχνουν το μπλοκ του Ποροσένκο και το ξεχωριστό Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ να αποσπούν το κάθε ένα περίπου 21%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοάμυνα», που κοιτάζει επίσης προς τη Δύση, με ποσοστά κοντά στο 13%.

Ισχυρή ωστόσο ήταν η επίδοση του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Γιανουκόβιτς, με το Μπλοκ της Αντιπολίτευσης υπό τον Γιούρι Μπόικο να αποσπά περίπου 9,5%, μπαίνοντας άνετα στο Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά από το 1991, τo Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αρκετά αδύναμο εμφανίστηκε επίσης και το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται ελαφρά πάνω από το όριο εισόδου.

Σχετικά αδύναμες επίσημες εμφανίζονται δυνάμεις του ακραίου εθνικιστικού μπλοκ, όπως το Σβόμποντα που βρίσκεται στο όριο της εισόδου ενώ το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» βρίσκεται μεν υψηλότερα αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό.

Μιλώντας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που «υποστήριξαν μίας δημοκρατική, μεταρρυθμιστική πλειοψηφία [στο Κοινοβούλιο] που είναι υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ της Ευρώπης».

«Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο της προεδρίας και επιζητούν πολιτική επίλυση της κατάστασης στο Ντονμπάς» είπε ο Ποροσένκο, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν όχι μόνο σε κλίμα πολέμου στα ανατολικά -Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν ψήφισαν, με τους φιλορώσους να προτίθενται να διοργανώσουν δικές τους εκλογές- αλλά και υπό την απειλή ανοικτού «πολέμου φυσικού αερίου» με τη Ρωσία.