Στις κάλπες προσέρχονται οι Ουκρανοί προκειμένου να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ουκρανία μετά τις διαδηλώσεις στο Κίεβο τον περασμένο χειμώνα οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην ανάληψη της εξουσίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές, προσπαθώντας να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να συγκροτήσει ένα κοινοβούλιο, όπου επίσης θα υπερισχύουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στη χώρα.

O πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Κυριακή περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Άφιξη στο Ντονμπάς», τη βιομηχανική περιοχή που περιλαμβάνει τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, έγραψε ο πρόεδρος στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δημοσιεύοντας παράλληλα μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο ίδιος μέσα σε ένα ελικόπτερο, φορώντας στρατιωτική στολή.

Η σύζυγος του προέδρο, Μαρίνα Ποροσένκο ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στο Κίεβο και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο Ποροσένκο βρίσκεται στο Ντονμπάς «προκειμένου να ελέγχει την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας» που οργανώθηκε στις περιοχές που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

Εκπρόσωπος τύπου του προέδρου ανέφερε ότι ο Ποροσένκο θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Κίεβο αργότερα την Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τον Ποροσένκο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 450 εδρών. Ωστόσο, παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενεργήσει ανάλογα ώστε να δοθεί ένα τέλος στις μάχες που μαστίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Ποροσένκο τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ότι «χρειάζεται πλειοψηφία στη Βέρκοβα Ράντα (το Κοινοβούλιο) μια πλειοψηφία υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της Ευρώπης, και όχι φιλοσοβιετική».

Μια ενδεχόμενη νίκη του κόμματος που στηρίζει τον Ποροσένκο είναι πιθανό να κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, την ηγεσία της οποίας κατηγορεί το Κίεβο ότι υποστηρίζει του φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις συγκρούσεις που έχουν κοστίσει την ζωή σε τουλάχιστον 3.700 ανθρώπους και έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)και οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-polls) θα δημοσιευτούν σχεδόν αμέσως.

Τριάντα εννέα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ωστόσο λίγα εξ αυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την αντιπροσώπευσή τους στο κοινοβούλιο.

Περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, εκ των συνολικών 36 εκατομμυρίων στην χώρα, δε μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, καθώς είτε κατοικούν στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία είτε κατοικούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν, επίσης, στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία.