Εξω οι φουσκωτοί σωματοφύλακες και οι ερωμένες των ολιγαρχών. Μέσα οι ακτιβιστές του δρόμου και οι βετεράνοι του πολέμου: το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα είναι φιλοδυτικό, και έντονα εθνικιστικό – κάτι που δεν θα αρέσει καθόλου στην Ρωσία.

Οι λίστες των κομμάτων για τις αυριανές εκλογές είναι γεμάτες με υποψηφίους που έγιναν γνωστοί στο «Μαϊντάν», την εξέγερση στο Κίεβο, η οποία ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, πέρυσι τον χειμώνα. Και με πολλούς «ήρωες» της αντίστασης στον εμφύλιο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η πιλότος του στρατού Νάντια Σαβτσένκο είναι κορυφαία υποψήφια για ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ουκρανίας – παρά το ότι κρατείται σε ψυχιατρική κλινική της Μόσχας, κατηγορούμενη για συμμετοχή στον θάνατο Ρώσων δημοσιογράφων.

Δημοφιλής υποψήφιος είναι και ο συνταγματάρχης Γιούλι Μάμτσουρ, ο οποίος έγινε ήρωας τον Μάρτιο, όταν αψήφησε φιλο-ρωσικές δυνάμεις και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την θέση του στην Κριμαία. Κατεβαίνει με το μπλοκ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η Τετιάνα Τσόρνοβιλ, ακτιβίστρια που ξυλοκοπήθηκε από τους τραμπούκους στο Μαϊντάν, και ήδη χήρα πολέμου στα 35 της, είναι υποψήφια με το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Η σύνθεση της νέας εθνοσυνέλευσης θα αντανακλά τους μήνες του πολέμου και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει δημιουργήσει κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης, και έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο της Ουκρανίας.

Αναλυτές αναμένουν μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Αλλά ακόμη και στη νέα βουλή, ο Ποροσένκο θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιό του στα ανατολικά.

Πολλά άλλα φιλοδυτικά κόμματα φοβούνται μην «ξεπουληθεί» η χώρα στη Ρωσία και στους αυτονομιστές.
Οι συγκρούσεις στα ανατολικά έχουν σκοτώσει πάνω από 3.700 ανθρώπους, από τον Απρίλιο. Εχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες από τα σπίτια τους, και έχουν καταστρέψει οικονομικά κύριες βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας.

Ο φιλοδυτικός Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει περαιτέρω νομιμοποίηση μετά την εξέγερση, την οποία η Ρωσία κατήγγειλε ως φασιστικό πραξικόπημα για να δικαιολογήσει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές.

Αλλά φαίνεται ότι η εθνική συμφιλίωση θα αργήσει. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θα κάνουν τις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Και άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα στα ανατολικά, παρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι φιλοδυτικοί Ουκρανοί είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, και την πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Με τα κόμματα να προβάλουν βετεράνους του πολέμου και ηγέτες ταγμάτων εθελοντών, η νέα βουλή θα είναι εχθρική προς την Μόσχα. Και αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να μην υπάρχει καμμία αντιπολίτευση. Αλλά μάλλον ανταγωνισμός για το ποιός θα είναι ο καλύτερος εθνικιστής και ο μεγαλύτερος εχθρός της Ρωσίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται καθαρά, με 30%, το μπλοκ του Ποροσένκο, το οποίο περιλαμβάνει το κόμμα Udar (Γροθιά) του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών, και νυν δημάρχου Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο

Είναι βέβαιοι για την υποστήριξη του Λαϊκού Μετώπου, του κόμματος του πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ, το οποίο είναι ένα από τα αγαπημένα της Δύσης, λόγω του ρόλου του στη διαπραγμάτευση δανείου 17 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να φτάσει στο 5%, το κατώφλι της εισόδου στη βουλή.
Ο Ποροσένκο μπορεί να χρειαστεί την στήριξη δύο δυνητικά σημαντικών παικτών – της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, παλιάς του αντιπάλου, η οποία ηγείται του κόμματος Πατρίδα. Και του λαϊκιστή Ολεχ Λιάσκο, αρχηγού του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Και οι δύο έχουν επικρίνει έντονα μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου του Ποροσένκο.