Οι αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ θα θέτουν αυτόματα σε υποχρεωτική καραντίνα τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την εφαρμογή του ίδιου μέτρου.

Τα νέα αυτά μέτρα, που ανακοίνωσαν οι δύο πολιτείες και τα οποία επεκτείνονται πέρα των περιορισμών που επέβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στους ταξιδιώτες από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουϊνέα θα εφαρμόζονται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζον Κένεντι στη Νέα Υόρκη και τους διεθνούς αεροδρομίου Νίουαρκ Λίμπερτι στο Νιου Τζέρσεϊ. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών μία νοσηλεύτρια που περιέθαλψε ασθενείς στη Δυτική Αφρική και έφθασε στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ, τέθηκε ήδη σε απομόνωση.

Η ίδια δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα όταν έφθασε στο αεροδρόμιο αλλά ανέβασε πυρετό χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ο τομέας υπηρεσιών υγείας του Νιου Τζέρσεϊ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καραντίνα και νοσηλευέται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νιούαρκ.

«Η εθελοντική καραντίνα είναι σχεδόν κάτι το οξύμωρο» δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε δει τι συμβαίνει… Χρησιμοποιείς το μετρό. Επιβιβάζεσαι σε λεωφορεία. Μπορείς να μολύνεις πολλές εκατοντάδες ανθρώπους» τόνισε.

Ο Κουόμο είχε νωρίτερα σπεύσει να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους ότι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης του Έμπολα στην πόλη είναι περιορισμένος.

Ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη Tύπου για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα με τον κυβερνήτη του γειτονικού Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Η νέα πολιτική υποχρεωτικής καραντίνας ακολουθεί την επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη ενός 33χρονου γιατρού που διαγνώστηκε με τον ιό Έμπολα, 6 ημέρες αφότου επέστρεψε από τη Γουϊνέα όπου προσέφερε βοήθεια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περίθαλψη των ασθενών με Eμπολα.

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επίσης έσπευσε να καθησυχάσει τους ανήσυχους Αμερικανούς πολίτες αγκαλιάζοντας στο Οβάλ Γραφείο τη νοσοκόμα από το Ντάλας Νίνα Φαμ, την οποία έκανε δεκτή στο Λευκό Οίκο. Η ίδια, όπως ανακοινώθηκε, ανέρρωσε από τον Έμπολα αφότου ασθένησε ενώ φρόντιζε έναν ασθενή από τη Λιβερία που κατέληξε.