Σκληρή γλώσσα εναντίον της ΕΕ χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσει μέχρι 1η Δεκεμβρίου τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξαιτίας της σχετικής ευημερίας της.

«Εντελώς απαράδεκτη»
και «άδικη» η απόφαση, δήλωσε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι «άθλια» η μεταχείριση που δέχθηκε από την ΕΕ η Βρετανία.

Ο Κάμερον είπε ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή «δεν βοηθά» την υπόθεση της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Μετά από αίτημα του Κάμερον θα συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, για να εξεταστεί η διένεξη.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι τη θέση του Κάμερον υποστήριξαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία, που καλούνται επίσης να προχωρήσουν στη συνεισφορά επιπλέον κεφαλαίων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως την 1η Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ της θέσης ότι τα ποσά αυτά είναι προσαρμοσμένα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν καθίστανται διαθέσιμα τα οριστικά εθνικά οικονομικά δεδομένα, και πρόσθεσαν ότι οι κανόνες οι οποίοι τελούν σε ισχύ πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο Κάμερον, σύμφωνα με μία από τις πηγές, ήγειρε ζήτημα σήμερα το πρωί, όταν άρχισαν ξανά οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

«Είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους 28 υπουργούς Οικονομικών, ένα Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων, για να συζητηθεί το θέμα», δήλωσε η μια πηγή.

Το αίτημα έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), είπε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ότι «δεν αντιλαμβάνεται διόλου τις συνέπειες» που θα είχε η υλοποίηση της απαίτησης των Βρυξελλών από την κυβέρνησή του, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δεύτερη από τις χώρες που αφορά το αίτημα αυτό, η Ολλανδία, καλείται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά ύψους 600 εκατ. ευρώ.

«Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, θα εξετάσουμε από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός, διότι όλα είναι πολύ μπλεγμένα», δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Γαλλία και η Γερμανία αντίθετα θα εξοικονομήσουν αντίστοιχα 1 δισεκ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ μειώνεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς «απορρέει μαθηματικά από μια αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ΑΕΠ» που έχει αποφασιστεί από τους 28, καθώς και «την εξέλιξη των μακροοικονομικών κάθε χώρας».

Η Αυστρία, η οποία επίσης θα καταβάλει ένα χαμηλότερο ποσό, δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένη» αφού θα «διαθέτει επιπρόσθετα κεφάλαια», όπως είπε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν.

Τόνισε όμως ότι θα ήταν πρόωρο να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τελικό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων, καθώς η συνεισφορά των κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα αποτελέσει ως το τέλος του έτους το αντικείμενο διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις.