Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία και διαθέτει μία πολύ ικανή δύναμη στα σύνορα παρά την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε παρακολουθήσει μία αρκετά μεγάλη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά μην έχετε αυταπάτες, παραμένουν ρωσικές δυνάμεις εντός της ανατολικής Ουκρανίας»
, είπε στους δημοσιογράφους στο στρατιωτικό διοικητήριο της Συμμαχίας κοντά στο Μονς του Βελγίου, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Ένας αριθμός ρωσικών στρατευμάτων που ήταν σταθμευμένα κοντά στην ουκρανική μεθόριο έχουν αποχωρήσει και μερικά άλλα φαίνεται ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση «αλλά η δύναμη που παραμένει και δεν δείχνει πρόθεση να αποχωρήσει είναι ακόμη μία πολύ, πολύ ικανή δύναμη και διαθέτει επιθετική ικανότητα απέναντι στην Ουκρανία», είπε ο ίδιος.

Η αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει περισσότερους από 824.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποιώντας ότι θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη βοήθεια ενόψει του χειμώνα.

Σε τουλάχιστον 430.000 ανερχόταν μέχρι την Πέμπτη ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UNHCR, δηλαδή 170.000 περισσότεροι σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Με την ουκρανική κρίση να εισέρχεται στον πρώτο χειμώνα, η UNHCR δίνει μάχη με τον χρόνο για να βοηθήσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους εκτοπισμένους ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενα σκληρές καιρικές χειμερινές συνθήκες. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα ανατολικά και η εύλογη κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών συνεχίζει να οδηγεί περισσότερους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους», προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου το 95% των εκτοπισμένων προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγαλύτερη γύρω από το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Κίεβο και στις περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια.