Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους η Κίνα κατήγγειλε την Πέμπτη και χαρακτήρισε «απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής» την εγκατάσταση (αμερικανικών) αντιπυραυλικών συστημάτων στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία.
«Κάποιες χώρες προωθούν την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην περιοχή της Ασιας-Ειρηνικου αναζητώντας μονομερή ασφάλεια, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ασφάλεια του συνόλου της περιοχής και υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσανγιικ.
Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κίνα δεν θα μείνει αδιάφορη σε αυτές τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος τόνισε: «Οι χώρες της περιοχής δεν επιτρέπεται να πλήττουν την ασφάλεια των άλλων χωρών με το πρόσχημα ότι κατοχυρώνουν τη δική τους ασφάλεια».
Κινέζικες εφημερίδες και τα ΜΜΕ αποκάλυψαν την Πέμπτη ότι το Πεντάγωνο παρέδωσε τελευταία στη στρατιωτική βάση του Κιότο, στην Ιαπωνία, ειδικό τύπο ραντάρ με ικανότητα να παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορεα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει τις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά όργανα του αντιπυραυλικού συστήματος με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιεί και η Ιαπωνία τις παρατηρήσεις του. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα «να κατοπτεύει δραστηριότητα σε ακτίνα ως 1.000 χιλιόμετρα», περιλαμβάνει δηλαδή και την Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση 160 Αμερικάνων ειδικών στη βάση του Κιότο.