Η μητέρα του Καναδού που κατηγορείται ότι σκότωσε την Τετάρτη έναν στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα και στη συνέχεια μπήκε στο Κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά του φρούραρχου, δήλωσε την Πέμπτη ότι «θρηνεί για τα θύματα της επίθεσης και όχι για τον γιο της».

Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφο του Associated Press, η Σούζαν Μπιμπόου, μητέρα του Μάικλ Ζεάφ-Μπιμπόου, είπε ότι δεν ξέρει τι να πει στα θύματα της επίθεσης.

«Μπορείς ποτέ να εξηγήσεις κάτι σαν αυτό;» αναρωτήθηκε. «Λυπούμαστε» πρόσθεσε.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Η αστυνομία του Καναδά επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στο περιστατικό εμπλεκόταν μόνο ένας ένοπλος. Ο 32χρονος Μάικλ Ζεάφ-Μπιμπόου και είναι καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου επέστρεψαν στις έδρες, μία ημέρα μετά την επίθεση στους διαδρόμους του κτιρίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βουλευτές να χειροκροτούν τον φρούραρχο της Βουλής, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό άνδρα. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τον στρατιώτη που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του καναδού τζιχαντιστή.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ να αγκαλιάσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο Μνημείο Πεσόντων στην Οτάβα.

Εν τω μεταξύ, η καναδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα κοντά στο Μνημείο των Πεσόντων όπου την Τετάρτη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο στρατιώτης, την ώρα που ο Καναδά Στίβεν Χάρπερ και η σύζυγός του προσέρχονταν για να τιμήσουν το θύμα της επίθεσης.

Ο Χάρπερ και η σύζυγός του κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο όταν αστυνομικοί, φωνάζοντας και έχοντας προτεταμένα τα όπλα τους, περικύκλωσαν έναν άνδρα και τον διέταξαν να πέσει στο έδαφος.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Οτάβα ο άνδρας αυτός «παραβίασε τη σκηνή του εγκλήματος». Δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα κίνητρά του. «Πέρασε μέσα από την ταινία (σ.σ. που τοποθετεί η αστυνομία για να αποκλείσει έναν χώρο). Του είπαμε να μην το κάνει. Δεν μας άκουσε» είπε ένας αξιωματικός.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ήταν περικυκλωμένο από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί αστυνομικοί κρατούσαν αυτόματα τουφέκια αντί για τα συνηθισμένα όπλα τους.