Έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό στον Καναδά, ανοίγοντας πυρ αρχικά στο Μνημείο των Πεσόντων και στη συνέχεια μέσα στο Κοινοβούλιο πριν πέσει τελικά και ο ίδιος νεκρός.

Ο δράστης των αιματηρών επιθέσεων στην Οτάβα, που στοίχισαν τη ζωή σε έναν νεαρό στρατιώτη, ονομάζεται Μάικλ Ζεάφ-Μπιμπόου και είναι καναδός πολίτης που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για αυτόν μιλούν για ένα άτομο ψυχικά διαταραγμένο που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών.

Γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1982 ως Μάικλ Τζόζεφ Χολ και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Καναδά είχε εργαστεί κατά περιόδους ως ανθρακωρύχος και εργάτης.

Δεν είναι σαφές πότε και γιατί άλλαξε το όνομά του σε Ζέα Μπίμπου και ασπάστηκε το Ισλάμ.

Ο πατέρας του είναι επιχειρηματίας στο Κεμπέκ και η μητέρα του εργάζεται στο Συμβούλιο Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά, σύμφωνα με την εφημερίδα Globe and Mail. Οι γονείς του έχουν χωρίσει εδώ και 15 χρόνια.

«Η μητέρα του ήταν υπερπροστατευτική και πολύ παρεμβατική. Στην πραγματικότητα και οι δύο του γονείς είναι έτσι» δήλωσε πρώην γείτονάς του στο CNN.

Και πρόσθεσε: «Το παιδί φαίνεται ότι είχε πολύ καλή ανατροφή, είχε καλές βάσεις στο σπίτι».

Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο 32χρονος δράστης των ένοπλων επιθέσεων είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών στο Κεμπέκ το 2004, είχε ομολογήσει την ενοχή του και είχε καταδικαστεί σε 60 ημέρες φυλάκιση.

Το 2011 κατηγορήθηκε για ληστεία και για εκτόξευση απειλών στο Βανκούβερ. Τελικά κρίθηκε ένοχος μόνο για τη δεύτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με φίλο του, ο 32χρονος παρουσίαζε ασταθή συμπεριφορά και συχνά μιλούσε για πνεύματα και υπερφυσικές δυνάμεις. «Νομίζω ότι πρέπει να ήταν ψυχικά άρρωστος» είπε.

Ο Ζέα-Μπιμπού είχε πει ότι ήθελε να πάει στη Μέση Ανατολή για να σπουδάσει. Ο φίλος του τότε τον ρώτησε εάν η επιθυμία του ήταν όντως οι σπουδές και όχι κάτι άλλο. Οι καναδικές αρχές εκτιμούν ότι ο 32χρονος είχε άλλα κίνητρα και γι’ αυτό του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές, ενώ εκτιμάται από αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν είχε συνδεθεί με εξτρεμιστές στις ΗΠΑ και ότι έδρασε μόνος του.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη