Βερολίνο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εκφράζει δυσφορία για τη διείσδυση τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» δήλωσε την Τρίτη στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. «Η εξαγγελία της Τουρκίας, ότι θα στείλει πλοία για σεισμολογικές έρευνες στην περιοχή, δεν είναι εποικοδομητική». Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για όλα τα τουρκικά μέτρα που εμποδίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ή ίδια εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοια συμβάντα δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκάλεσε επίσης «μη εποικοδομητική» την πρόθεση της Λευκωσίας να προβάλει βέτο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως αντίδραση στα τουρκικά μέτρα.

Άλλη πηγή του γερμανικού υπουργείου των εξωτερικών τόνισε, ότι λόγω του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και της γενικότερης έντασης στην περιοχή, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη έχουν στην ουσία «φρενάρει». Η παράνομη παραμονή τουρκικών πλοίων στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, πρόσθεσε, δεν συμβάλουν στην επανεκκίνησή τους.