Πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Καναδά είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο κέντρο της Οτάβα, καθώς πάνοπλοι αστυνομικοί αναζητούν τους δράστες της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.Ενας στρατιώτης τραυμαυτίστηκε και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να εκκενώσουν τους δρόμους και να καλυφθούν, ενώ επικρατεί σύγχυση για τα σημεία από τα οποία ακούγονται πυροβολισμοί στα διάφορα σημεία της πόλης.

Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Στη Βουλή του Καναδά πολλοί είναι οι βουλευτές που παραμένουν κλειδωμένοι στα γραφεία τους μαζί με τους συνεργάτες τους.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Καναδά βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, όπως μετέδωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ήδη, το FBI αύξησε το όριο συναγερμού στη χώρα.

Συνοπτικά οι εξελίξεις:

Πυροβολισμοί στο Μνημείο των Πεσόντων. Σφαίρες μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Πυρά και σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο της πόλης.

Ασφαλής ο πρωθυπουργός, έφυγε από τη Βουλή.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για έναν ένοπλο νεκρό, τουλάχιστον δύο ή τρεις οι δράστες.

Αρκετά κτίρια έχουν αποκλειστεί. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να προστατευθούν.

Έκλεισαν οι βάσεις στη χώρα.

Στις ΗΠΑ το FBI αυξάνει το επίπεδο συναγερμού

Η επίθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησε από το Μνημείο των Πεσόντων, όταν στρατιώτης που στεκόταν φρουρός στο Μνημείο δέχθηκε πυρά από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου απ’ όπου ακούστηκαν και άλλα πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 πυροβολισμούς μέσα στο Κοινοβούλιο. Το κτίριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν δράστη. Αργότερα η αστυνομία δήλωσε ότι στο περιστατικό εμπλέκονται δύο ή τρεις ένοπλοι, οι οποίοι αναζητούνται.

Το CBC μεταδίδει ότι ένας ένοπλος είναι νεκρός.

Στην πόλη έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Κοινοβούλιο.

H καναδική αστυνομία προειδοποίησε τους πολίτες στην Οττάβα να μείνουν μακριά από τους δρόμους, από παράθυρα και στέγες κτιρίων.

Οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα έκλεισαν για το κοινό μετά την ένοπλη επίθεση, μεταδίδει το CBC.

Όπως μετέδωσε η καναδική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ έφυγε από το Κοινοβούλιο και είναι ασφαλής.