Με περισσότερους από 2400 νεκρούς από Έμπολα μόνο στη Λιβερία, δεν θα περίμενε κανείς ότι κάποιος θα έγραφε ένα τραγούδι για τον θανατηφόρο ιό. Αλλά οι αξιωματούχοι στον τομέα της Υγεία κινητοποιούν κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ενημερώσουν τους Λιβεριανούς στο θέμα της μετάδοσης του Έμπολα.

Η UNICEF συνεργάστηκε με τοπικούς μουσικούς προκειμένου να γράψουν ένα τραγούδι με τίτλο «Ο Έμπολα είναι αληθινός», το οποίο προτρέπει τους κατοίκους της χώρας να λαμβάνουν μέτρα κατά της μετάδοσης της ασθένειας, όπως να πλένουν τα χέρια τους.



«Ο Έμπολα είναι αληθινός, ήρθε η ώρα να προστατευτείς, ο Έμπολα είναι αληθινός, προστάτευσε την οικογένειά σου, προστάτευσε την κοινότητά σου» λένε οι στίχοι. Προς το τέλος του τραγουδιού, οι μουσικοί λένε ότι ο Έμπολα είναι μία θανατηφόρα ασθένεια που εξαπλώνεται γρήγορα.

Και εξηγούν ότι ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, τα συμπτώματα του ιού, που μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά του ασθενούς, μπορούν να αντιμετωπισθούν. «Για τον παραδοσιακό λαό μας, όταν κάποιος πεθαίνει, μην αγγίζετε το σώμα με τα γυμνά σας χέρια – μπορείτε να καλέσετε τον πιο κοντινό σε εσάς φορέα να σας βοηθήσει να θάψετε το σώμα φορώντας προστατευτικά ρούχα και γάντια» συνεχίζει το τραγούδι.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF Κριστόφ Μπουλιεράκ, είπε ότι η μουσική είναι ένα «σημαντικό κομμάτι της ζωής» στη Λιβερία και γενικά στην Αφρική. «Τα πάντα από τις εκστρατείες για την πολιομυελίτιδα ως τις εκλογές χρησιμοποιούν τραγούδια. Χρησιμοποιούμε τραγούδια ως μέσο για να διαδώσουμε την πληροφορία σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μέσω του καλύτερου δυνατού μέσου στη Λιβερία – του ραδιοφώνου» είπε ο Μπουλιεράκ.
Το είδος της μουσικής που είναι δημοφιλές στη Λιβερία ονομάζεται Hipco και το τραγούδι για τον Έμπολα έχει γίνει πια πολύ δημοφιλές, με όλα τα ραδιόφωνα της χώρας να το μεταδίδουν. «Κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμη και σαν ήχο κλήσης στο κινητό. Ο συνάδελφος μου στη Σιέρα Λεόνε το άκουσε ακόμη και σε πάγκους πλανόδιων πωλητών» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Unicef.