«Η ευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την οποία το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ο Ρέντσι υποστήριξε πως οι Ιταλοί πρέπει να απαλλαγούν από το «σύνδρομο κατωτερότητας» έναντι των θεσμών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει πλέον να εκλαμβάνονται σαν «ένας αυστηρός και βλοσυρός καθηγητής που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε».

Οπως και η Γαλλία, η Ιταλία παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 το οποίο πιστεύεται ότι δεν τηρεί τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Το Παρίσι και η Ρώμη ζητούν να τους επιτραπεί να εξαιρεθούν από τους κανόνες αυτούς βάσει των αμφιλεγόμενων ρητρών ευελιξίας.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που σήμερα λάμπει διά της απουσίας της»
, υποστήριξε ο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε στη Βουλή της χώρας του ότι δεν τον ανησυχεί η επιστολή που αναμένεται να στείλει στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2015, το οποίο θεωρείται πως παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς «σοβαρής παραβίασης» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.

Ενας εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Γιούρκι Κατάινεν αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες θα επηρεαστούν από τη διαδικασία αυτή.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με ορισμένα κράτη μέλη», είπε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ στις Βρυξέλλες. «Για να είμαστε πολύ σαφείς, εάν διαβουλευόμαστε αυτή τη στιγμή με ένα κράτος μέλος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αρνητική κρίση σε μία εβδομάδα από τώρα»
, πρόσθεσε.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρων ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εν μέρει χρηματοδοτείται με μια αύξηση του ελλείμματος, από 2,2% του ΑΕΠ στο 2,9%, λίγο κάτω δηλαδή από το όριο 3%.

Επίσης προβλέπει τη μείωση του ιταλικού δομικού ελλείμματος κατά 0,1%, αντί του 0,7% που ζητούσαν οι Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε όλοι πως όλα θα πάνε καλά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, όπως και με τους άλλους προϋπολογισμούς», δήλωσε ο Ο’ Κόνορ.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου, των δύο χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όφειλαν να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση, βάσει του νέου συστήματος το οποίο στόχο έχει να εντοπίζει πιθανά οικονομικά προβλήματα έγκαιρα.

Η Κομισιόν έχει προθεσμία ως τα τέλη του Νοεμβρίου για να στείλει στην κυβερνήσεις τις αξιολογήσεις της για τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι διαπράττουν «σοβαρή παραβίαση» των κανόνων.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν μια χωριστή συνάντηση τη δεύτερη ημέρα, όταν η διένεξη σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού της Ιταλίας και της Γαλλίας ενδέχεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης.

Ωστόσο, μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο γαλλικός προϋπολογισμός δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

«Δεν θα συζητηθεί η Γαλλία στη Σύνοδο», ανέφερε η πηγή αυτή, ένα σημαίνον στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι στη σύνοδο δεν αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής και ότι οι όποιες τέτοιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.