Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκγουέγκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για την προστασία θυμάτων ομαδικού βιασμού απονέμεται φέτος το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Ο Μουκγουέγκε αγωνίζεται για την προστασία των γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Σε πολλές εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο. Ο Μουκγουέγκε ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Πανζί στο Μπουκάβου, όπου βοηθά γυναίκες της περιοχής να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της σεξουαλικής βίας που υφίστανται στο περιθώριο των πολέμων στη χώρα.

Μπορεί ο πόλεμος στο Κονγκό να έχει επίσημα τελειώσει, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων όμως συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Ο αγώνας του Μουκγουέγκε για τις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες από ενόπλους και οι επικρίσεις του για το γεγονός ότι οι δράστες σπανίως παραπέμπονται σε δίκη, τον έχουν καταστήσει στόχο, με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του.

Το 2012 είχε γλιτώσει από απόπειρα δολοφονίας. Ωστόσο, στη διάρκεια της επίθεσης αυτής είχε σκοτωθεί η οικιακή βοηθός του.

Ο Μοκγουέγκε προτάθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων και από την ευρωβουλευτή Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ και επιλέχθηκε ομόφωνα.

«Ο Δρ. Μουκουέγκε είναι ένα υπόδειγμα ανθρωπιάς, μια προσωπικότητα του αιώνα μας που τιμά την Αφρική και τον κόσμο» είπε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Λουί Μισέλ.

Ο Μουκουέγκε έχει τιμηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Ούλωφ Πάλμε το 2008. Ήταν επίσης υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ειδική μνεία στο κίνημα Μαϊντάν στην Ουκρανία, το οποίο οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σχολιάζοντας τη βράβευση, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι δεν ήταν απόφαση κατά του κινήματος Euromaidan, αλλά υπέρ του Μουκγουέγκε και προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος θα κληθούν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής το Νοέμβριο.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ευρώ, θα απονεμηθεί στον Μουκγουέγκε σε τελετή που θα οργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 26 Νοεμβρίου.

Με το βραβείο αυτό, που φέρει το όνομα του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ, έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κιι και η πακιστανή έφηβη ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Ο Μ.Σουλτς είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στείλει αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν για να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει την ακτιβίστρια Λέιλα Γιούνους στον αγώνα της για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρας της.