Σε «εγκληματική αμέλεια» αποδίδει η ρωσική ερευνητική επιτροπή το αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

«Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους» αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται από τους ρώσους ερευνητές είναι ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες και σφάλμα στην διακυβέρνηση του αεροσκάφους.

Η επιτροπή, μάλιστα, διευκρίνισε ότι ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του αεροδρομίου, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα «θα απαλλαγούν προσωρινά από τα καθήκοντά τους».

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο θα εξετασθούν για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Total συγκρούστηκε κατά την απογείωση με εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί και τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση.

Η Υπηρεσία Μεταφορών της Ρωσίας είπε ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε συνθήκες κακής ορατότητας. Νωρίτερα είχε χιονίσει, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν υπήρχε πολύ χιόνι και κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού, Βλαντιμίρ Μαρτινένκο, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας, βρισκόταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε κατάσταση μέθης τη στιγμή του δυστυχήματος, μια κατηγορία που διαψεύσθηκε από το δικηγόρο του.

Ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ δήλωσε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος. «Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν» πρόσθεσε.

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείει και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας. «Έστω κι αν υπάρχουν ήδη πρώτοι ύποπτοι, είναι φανερό πως πίσω από την αμέλεια αυτών που ευθύνονται άμεσα, υπάρχουν πιο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του αεροδρομίου» υπογραμμίζει.

Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν ήδη εντοπιστεί και παραδοθεί στους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για να αποκωδικοποιηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι ερευνητές θα εξετάσουν επιμελώς όλα αυτά για να δώσουν μια οριστική απάντηση για τους λόγους της καταστροφής και να καταδειχθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας» αναφέρουν.

Ο Τιερί Ντεμαρέ αναλαμβάνει προσωρινά πρόεδρος της Total

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Total που συνεκλήθη την Τετάρτη, μετά τον θάνατο του προέδρου της Κριστόφ ντε Μαρζερί σε αεροπορικό δυστύχημα, επέλεξε τον Πατρίκ Πουγιανέ στη θέση του γενικού διευθυντή και τον Τιερί Ντεμαρέ νέο πρόεδρο του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί που σκοτώθηκε την Δευτέρα στη Μόσχα σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010. Δεν είχε ορίσει όμως κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Τιερί Ντεμαρί ήταν πρόεδρος της εταιρείας από το 1995 μέχρι το 2010. Θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, όταν θα συμπληρώσει τα 70 έτη του και θα παραχωρήσει τη θέση αυτή στον 51χρονο Πουγιανέ. Ο τελευταίος ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών της Total από το 2011.

Ο Πατρίκ Πουγιανέ φοίτησε στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα του από το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας, το 1989. Μεταξύ άλλων υπήρξε και τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο διάστημα 1993-95 για θέματα Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας. Το 1997 εντάχθηκε στην εταιρεία Elf, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε στην Αγκόλα και το Κατάρ.

Μετά την απορρόφηση της Elf από την Total, συνέχισε την καριέρα του στον τομέα της εκμετάλλευσης-παραγωγής πετρελαιοειδών και το 2011 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χημικών και Πετροχημικών. Από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών και μετείχε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ομίλου. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο 68χρονος Ντεμαρέ εντάχθηκε στην Total το 1981 και ανέλαβε την προεδρία της το 1995. Θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που την μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, όμως του χρεώθηκε το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Erika στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών και η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την περιοχή, τον Δεκέμβριο του 1999. Το 2007 παραχώρησε τη γενική διεύθυνση του ομίλου στον Μαρζερί, όμως παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.