Ο Κρίστιαν Λαμπέ, απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην σωματοφύλακας του Αουγκούστο Πινοσέτ, δικτάτορα της Χιλής από το 1973 μέχρι το 1990, συνελήφθη και κατηγορείται για συμμετοχή στην απαγωγή και ανθρωποκτονία 134 αντιχουντικών αγωνιστών. Μαζί του κατηγορούνται άλλοι εννέα απόστρατοι, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη υπό κράτηση για σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ικανοποίηση, καθώς εδώ και καιρό πολλοί μάρτυρες είχαν κατονομάσει τον συλληφθέντα για συντονισμό χιλιάδων επιχειρήσεων απαγωγής και συστηματικού βασανισμού, ιδίως σε στρατόπεδο-κολαστήριο κοντά στην ακτή του Σαν Αντόνιο.
Ο Λαμπέ είχε πολιτική δράση στο χώρο της χιλιανής ακροδεξιάς, εμφανιζόταν συχνά στα ΜΜΕ και διατυμπάνιζε φιλοχουντικές θέσεις. Διέθετε και ο ίδιος προσωπική φρουρά. Ενας από τους «σωματοφύλακες του σωματοφύλακα του Πινοσέτ» κατέθεσε ότι ο Λαμπέ οργάνωνε τα τελευταία χρόνια «τιμητικές εκδηλώσεις» προς τιμήν βασανιστών και δολοφόνων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από χιλιανά δικαστήρια. Το 1998 ο Λομέ είχε διοργανώσει δημόσιες διαμαρτυρίες κατά της κράτησης του Πινοσέτ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Σήμερα, κρατείται σε στρατιωτική βάση στο Σαντιάγο, ενώ ο δικηγόρος Κριστιάν Εσπέσο, από την ομάδα υπεράσπισής του, δήλωσε «έκπληκτος» που «ο μοναδικός λόγος κράτησής του πελάτη του είναι η συμμετοχή του στον εθνικό στρατό». Όπως δήλωσε στο CNN, ο πελάτης του «ούτε σκότωσε ούτε δολοφόνησε ποτέ κανένα».
Η δράση του Λαμπέ σε στρατόπεδα βασανιστηρίων αποκαλύφθηκε όταν ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Ρεμπολέντο έφερε στο φως ανατριχιαστικές περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων. Στο βιβλίο του «Η άνοδος των κορακιών» («El Despertar de los Cuervos») ο Ρεμπολέντο μιλώντας με φύλακες και κρατούμενους από το στρατόπεδο Τέχας Βέρντε, πληροφορήθηκε πως αν και δεν συμμετείχε ο ίδιος ο Λαμπέ στα βασανιστήρια, ωστόσο ήταν ο κεντρικός συντονιστής των απαγωγέων και των βασανιστών.
Ο Σαμουέλ Ενρίκε Φουενσαλίντα Ντέβια, πρώην στρατιωτικός, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, αφού έσπασε πρώτος το «νόμο της σιωπής» που για καιρό προστάτευε τον Λαμπέ. Αποκάλυψε πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός κινούσε τα νήματα στην μυστική αστυνομία του Πινοσέτ και συντόνισε την δίωξη περίπου 3.200 αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας στα πέτρινα χρόνια 1973-1990.
Η σύλληψη του Λαμπέ αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα για το ακροδεξιό κόμμα της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (UDI), πολιτικό φορέα των νοσταλγών της αιματηρής δικτατορίας του Πινοσέτ, το οποίο έχει ήδη πληγεί σοβαρά από σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.