Στην Τεχεράνη έφθασε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, προκειμένου να έχει συνάντηση με την ιρανική πλευρά με θέμα την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Τον ιρακινό πρωθυπουργό, που φτάνει για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του στην πρωτεύουσα του Ιράν, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, θα έχει μια σειρά επαφών με Ιρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Πριν από την αναχώρησή του για το Ιράν, ο Αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι ο συντονισμός σχετικά με την υποστήριξη του Ιράν στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Πρόσθεσε δε ότι θα συζητήσει τη στενότερη συνεργασία με το Ιράν στον τομέα της «ενέργειας, της στέγασης, και της ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μαρζιέχ Αφκχάμ δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει την ενότητα, την ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ. Το Ιράν πάντως είχε υποστηρίξει ανοιχτά την προκάτοχο του αλ Αμπάντι στην πρωθυπουργία, τον Νούρι αλ-Μαλίκι, στην πολιτική του οποίου πολλοί χρεώνουν την ραγδαία εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράν πάντως είχε υποστηρίξει ανοιχτά την προκάτοχο του αλ Αμπάντι στην πρωθυπουργία, τον Νούρι αλ-Μαλίκι, στην πολιτική του οποίου πολλοί χρεώνουν την ραγδαία εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους.

H Tεχεράνη δεν συμμετέχει στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (τον περασμένο Σεπτέμβριο), ο πρόεδρος του Ιράν είχε καταδικάσει τους τζιχαντιστές.