Τον ιταλικό νόμο περί ιθαγένειας, ο οποίος βασίζεται στο «δίκαιο του αίματος» (ius sanguinis), δεσμεύεται να τροποποιήσει υπό όρους υπέρ των μεταναστών ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προωθώντας ως «πράξη πολιτισμού» σχέδιο «γρήγορης ιθαγένειας» στα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς -με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει στη χώρα τουλάχιστον μία σχολική βαθμίδα.

Η ανακοίνωση Ρέντσι ήλθε την επομένη μεγάλης διαδήλωσης της Λέγκας του Βορρά κατά της παράνομης μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μιλάνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Παρεμβαίνοντας το βράδυ της Κυριακής σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5, ιδιοκτησίας του πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ψηφιστεί νόμος που θα αλλάξει τη νομοθεσία για την ιταλική ιθαγένεια.

«Το τρένο των πολιτικών δικαιωμάτων» θα αναχωρήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του εκλογικού νόμου, και στόχος του Ρέντσι είναι να έχει καταστεί νόμος του κράτους εντός του 2015 -ωστόσο αναμενόμενη είναι η αντίδραση της δεξιάς, καθώς και του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Εάν εν λόγω νόμος υιοθετηθεί, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς θα μπορούν να παίρνουν την ιταλική ιθαγένεια εφόσον έχουν ολοκληρώσει στην Ιταλία τουλάχιστον μια σχολική βαθμίδα, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ξένοι, πάνω από τους μισούς προερχόμενοι από την Ευρώπη, κατοικούν νόμιμα στην Ιταλία. Απ’ αυτούς, περισσότεροι από 25% είναι νέοι κάτω των 20 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat.

Η ανακοίνωση Ρέντσι ήλθε την επομένη μεγάλης διαδήλωσης της Λέγκας του Βορρά κατά της παράνομης μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μιλάνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ιταλία είναι επίσης μία από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, με δείκτη γεννητικότητας κάτω από 1,6. Για την απλή ανανέωση του υφιστάμενου πληθυσμού χρειάζεται δείκτης γεννητικότητας 2,1.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε επίσης ένα πριμ 80 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί που γεννιέται σε νοικοκυριό που κερδίζει λιγότερο από 90.000 ευρώ ετησίως. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ένα νομοσχέδιο για τις πολιτικές ενώσεις προσώπων, το οποίο θα κατοχυρώνει τις ενώσεις ατόμων του ιδίου φύλου. Οι Ιταλοί τάσσονται στη μεγάλη πλειονότητά τους υπέρ αυτών των πολιτικών ενώσεων για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά εξακολουθούν να αντιτίθενται στο γάμο.

Ανακοίνωσε επίδομα τέκνων €80
ο Ρέντσι

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, για την υιοθέτηση του επιδόματος τέκνων για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι το μπόνους των 80 ευρώ ανά μήνα θα βοηθά τις ιταλικές οικογένειες στα πρώτα τρία χρόνια ζωής των παιδιών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο βοήθημα πρόκειται να καταβληθεί στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα το οποίο δεν ξεπερνά συνολικά τις 90.000 ευρώ.

Για το 2015 το σχετικό κονδύλι θα είναι 500 εκατομμυρίων ευρώ, το 2016 θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ, ενώ, από το 2017 και πέρα θα σταθεροποιηθούν στο ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες με εντονότερο πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ευρώπη και με το μέτρο αυτό, ο ιταλός πρωθυπουργός ελπίζει να συμβάλει στην αύξηση των γεννήσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα μεγαλύτερης οικονομικής ασφάλειας.

«Ξέρω ότι δεν λύνουμε τα προβλήματα των οικογενειών, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Γνωρίζω τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίζεις συνεχή έξοδα μετά από την γέννηση ενός παιδιού», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.