Ελικόπτερα, ναρκαλιευτικά σκάφη και περίπου 200 στρατιώτες στη Σουηδία κινητοποιήθηκαν μετά από πληροφορίες για την παρουσία ξένου υποβρυχίου, πιθανώς ρωσικού, ανοιχτά της Στοκχόλμης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν και το να κρυφτεί ένα υποβρύχιο κοντά στην πρωτεύουσα μιας ξένης χώρας φαντάζει σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο, η Σουηδία υποπτεύεται ότι σε μία περίοδο που φέρει σημάδια από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έκανε ακριβώς αυτό.

Η Σουηδία ερευνά τις τελευταίες τρεις ημέρες (από την Παρασκευή) τα νερά ανοιχτά της σουηδικής πρωτεύουσας και κάνει λόγο για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα».

Τοπικές εφημερίδες μεταδίδουν ότι πρόκειται πιθανότατα για ρωσικό υποβρύχιο που αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή.

Ο αξιωματικός που ηγείται της επιχείρησης αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες, αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν σημειώθηκε ένοπλο επεισόδιο.

«Θεωρούμε ακόμα τις πληροφορίες που λάβαμε ως αξιόπιστες» είπε ο πλοίαρχος Γιόνας Βίκστρεμ σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων στην περιοχή.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν θυμίζουν αντίστοιχες εικόνες της δεκαετίας του 1970 ή 1980, όταν η Σουηδία «κυνηγούσε» συχνά σοβιετικά υποβρύχια στη Βαλτική Θάλασσα.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υπέκλεψαν μια στρατιωτική κλήση έκτακτης ανάγκης προς τη βάση του ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, έγραψε ότι οι σουηδικές αρχές φαίνεται να έχουν γνώση του σημείου που βρίσκεται το υποβρύχιο και το παρακολουθούν.

Αρνείται η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε ότι υποβρύχιό της εμφάνισε πρόβλημα στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας είπε σε δημοσιογράφους ότι τα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού και τα πλοία του «εκτελούν καθήκοντα, σύμφωνα με το σχέδιο».

«Δεν έχει υπάρξει μη κανονική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να αφορά σκάφη του ρωσικού Ναυτικού» είπε ο ρώσος αξιωματούχος.

Τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο, δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά SU-24 φέρεται να εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο με τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Φιλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό ότι δημιούργησε προβλήματα σε σκάφος περιβαλλοντικής έρευνας σε διεθνή ύδατα, διατάζοντάς το να αλλάξει πορεία και στέλνοντας σε κοντινή απόσταση ελικόπτερο και υποβρύχιο.