Χάνονται οι ελπίδες για τους 40 αγνοούμενους από τη σφοδρή χιονοθύελλα που σάρωσε την Τετάρτη τα Ιμαλάια, σε μία από τις χειρότερες τραγωδίες που άφησε πίσω δεκάδες νεκρούς.

Επί πέντε ημέρες σωστικά συνεργεία πραγματοποιήσαν εντατικές έρευνες στα Ιμαλάια στην πλευρά του Νεπάλ για τον εντοπισμό και τη διάσωση ορειβατών και οδηγών που βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει τις σορούς 39 ανθρώπων, ενώ πάνω από 500 άτομα έχουν διασωθεί. Τα θύματα ήταν από τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ινδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν οι αγνοούμενοι βρίσκονται σε ασφαλή μέρη ή όχι» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών στο Reuters. «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να μην είναι νεκροί» προσθέτει.

Από την Τετάρτη οι ομάδες διάσωσης έχουν ανασύρει τις σορούς 30 ατόμων, ενώ από αέρος έχουν εντοπιστεί οι σοροί άλλων εννέα. «Το χιόνι είναι πολύ παχύ και οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονται να ανασύρουν τα πτώματα» δήλωσε διασώστης.

Ελικόπτερα του στρατού σάρωσαν όλα τα τμήματα της διαδρομής σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα, ενώ όπου δεν μπορούσαν να προσγειωθούν τα ελικόπτερα, στρατιώτες ερευνούσαν την περιοχή με τα πόδια.

Όπως σημειώνει το BBC, η διαδρομή Αναπούρνα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στα Ιμαλάια. Είναι συνολικού μήκους 241χλμ και οι ορειβάτες χρειάζονται τρεις εβδομάδες για να την ολοκληρώσουν.

Πολλοί από τους επιζώντες έχουν πάθει σοβαρά κρυοπαγήματα και κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό.

Αρκετοί, πάντως, από τους διασωθέντες κατηγόρησαν τους οδηγούς ότι τους εγκατέλειψαν στην διαδρομή.