Προεκτάσεις παίρνουν τα έκτροπα που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα Σερβίας-Αλβανίας: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας καταλογίζει «σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» στην αλβανική πλευρά, μιλώντας για πολιτική διάσταση και αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού.

Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Έντι Ράμα, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες μετά την «απογείωση» σημαίας της Αλβανίας με το Κόσοβο πάνω από το στάδιο. Αφέθηκε, όπως και οι υπόλοιποι, ελεύθερος, και επέστρεψε στα Τίρανα το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, το τηλεχειριστήριο του drone που πέταξε τη σημαία πάνω από το γρασίδι είχε βρεθεί στην κατοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Εντι Ραμά: Φρικτή εμφάνιση των Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο

Ως «φρικτή εμφάνιση των Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο» κατονόμασε ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας για τατα σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας.

Σε ανάρτησή του στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Εντι Ράμα έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων».
«Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο αλβανός πρωθυπουργός.

Το χειριστήριο του drone και ο αδελφός του Ράμα

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το κανάλι RTS, ότι το χειριστήριο του drone που είχε γίνει η πέτρα του σκανδάλου βρέθηκε στην κατοχή του Όλσι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ’ όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ως βελτίωση των διμερών σχέσεων Τιράνων-Βελιγραδίου καταγράφηκε, επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πρωτεύουσας, τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο χθεσινός αγώνας μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου της Σερβίας και της Αλβανίας, στο Βελιγράδι, διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση ιπτάμενου αντικειμένου πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, που έφερε πάνω του τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας».

Παίκτης της σερβικής ομάδας προσπάθησε να πιάσει το αντικείμενο και να το απομακρύνει από τον χώρο, καθώς αυτό άρχισε να πέφτει, προκαλώντας την αντίδραση Αλβανών παικτών, οι οποίοι και κινήθηκαν εναντίον του. Ακολούθησε ένταση και είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε παίκτη της αλβανικής ομάδας. Το ματς διεκόπη, με απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης, αρχικά προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά.

ΕΕ: «Πράξη πρόκλησης» η εμφάνιση της αλβανικής σημαίας στο ματς με τη Σερβία

Την «απογοήτευση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο Βελιγράδι και είχαν ως συνέπεια τη διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς έκανε λόγο για «πράξη πρόκλησης», αναφερόμενη στη σημαία με τον χάρτη της «μεγάλης Αλβανίας», η οποία υψώθηκε με τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι πάνω από το στάδιο της Παρτιζάν και οδήγησε στη σύρραξη των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη διακοπή του αγώνα εξαιτίας μίας προκλητικής ενέργειας», ανέφερε η Κοτσίγιαντσιτς και πρόσθεσε ότι «… εκτιμούμε ότι οι σερβικές αρχές αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό».

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με προκλήσεις στα στάδια και, σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της προγραμματισμένης επίσκεψης (σ.σ. στο Βελιγράδι) του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, τις προσεχείς ημέρες», κατέληξε η ίδια.

Ο Εντι Ράμα πρόκειται να επισκεφθεί τη σερβική πρωτεύουσα στις 22 Οκτωβρίου, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Βελιγράδι μετά από 68 χρόνια.

Καταδικάζουν τα γεγονότα του Βελιγραδίου Μπλάτερ και Πλατινί

Θέση για τα όσο συνέβησαν στον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, τα οποία οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα, πήρε μέσω του twitter, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για πολιτικά μηνύματα. Καταδικάζω ότι έγινε χθες το βράδυ στο Βελιγράδι».

Football should never be used for political messages. I strongly condemn what happened in Belgrade last night

— Joseph S Blatter (@SeppBlatter) October 15, 2014

Από την άλλη πλευρά, δηλώσεις έκανε και ο Μισέλ Πλατινί, μέσω του υπευθύνου τύπου της UEFA, Πέδρο Πίντο, ο οποίος εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έγραψε:

«Ο πρόεδρος Μισέλ είναι βαθύτατα θλιμμένος από τα γεγονότα στο Βελιγράδι χθες το βράδυ. Το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι πρέπει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, το παιχνίδι δεν πρέπει να αναμειγνύεται με καμία είδους πολιτική. Οι σκηνές στο Βελιγράδι χθες το βράδυ ήταν ασυγχώρητες».

(1/2) @UEFA President Michel is deeply saddened by the events in Belgrade last night. «Football is supposed to bring people together…

— Pedro Pinto (@PedroPintoUEFA) October 15, 2014

(2/2) …and our game should not be mixed with politics of any kind. The scenes in Belgrade last night were unexcusable.»

— Pedro Pinto (@PedroPintoUEFA) October 15, 2014

Πλέον αναμένεται η απόφαση της UEFA για την τιμωρία των δύο αυτών ομοσπονδιών

Βούτσιτς: «Η πρόκληση έγινε λόγω της επίσκεψης Πούτιν»

«Το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας ήταν πολύ σοβαρή πολιτική πρόκληση, που αποσκοπούσε στην προσπάθεια ταπείνωσης του σερβικού λαού και τη δημιουργία μακρόχρονης και διαρκούς αστάθειας στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το ποιος κατηύθυνε το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο.

Ο σέρβος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρόκληση αποσκοπούσε στις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και ότι περιμένει με ανυπομονησία σχόλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί επιμερισμό της ευθύνης και της ενοχής.

«Προειδοποίησα τους εταίρους μας χθες πέντε φορές, το διάστημα μεταξύ 18:00 και 18:50, για πιθανό σενάριο πρόκλησης από την πλευρά επίσημων προσώπων της Αλβανίας και ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά φορούσαν και κασκόλ του ‘Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου’ και ήταν σαφές ότι ήρθαν με αδιαμφισβήτητη πρόθεση να προκαλέσουν τους οικοδεσπότες»
ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο σέρβος πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν σέρβοι οπαδοί πήγαιναν στα Τίρανα με σημαίες της «Μεγάλης Σερβίας» και τα διακριτικά των Τσέτνικ, τονίζοντας πως «τότε θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων».

«Δεν θα ακούσω από την ΕΕ ότι η ευθύνη είναι ίση, ας μην παίζουν με το περιστατικό… Καθήκον μου είναι να μην επιτρέπω σ’ εκείνους, τους οποίους κάποιος θεωρεί ότι είναι αφεντικά και κάνουν ό,τι θέλουν, να ταπεινώνουν αυτή χώρα και έτσι θα συμπεριφέρομαι και στο μέλλον» επεσήμανε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν το επεισόδιο θα επηρεάσει την αναγγελθείσα επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος και υπογράμμισε ότι δεν φοβάται να συζητήσει με οποιονδήποτε επειδή έχει καθαρό μέτωπο και καθαρή συνείδηση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επεισόδιο να επινοήθηκε ως πρόκληση ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση για να εξακριβωθεί αν χθες υπήρξαν παραλείψεις, κυρίως της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας και από τα όργανα της τάξης.

Ερωτηθείς αν στο επεισόδιο συμμετείχε ο Όλσι Ράμα, αδελφός του αλβανού πρωθυπουργού, επισήμανε ότι τα αρμόδια όργανα εξετάζουν την υπόθεση, σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκε τηλεχειριστήριο, αλλά το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο που κάποιος κατηύθυνε μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πρέπει να αποδειχθεί ποιος χρησιμοποίησε το κινητό και ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ποιο είναι αυτοί οι άνθρωποι.

Απαντώντας στην ερώτηση αν από τα όργανα της τάξης κρατήθηκε ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο κ. Βούτσιτς απάντησε: «Είναι ερώτηση προς τον ίδιο. Εαν εκείνος λέει ότι δεν (κρατήθηκε) γιατί εμείς να πούμε κάτι διαφορετικό».
.
Κληθείς να σχολιάσει τα προσβλητικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του στη διάρκεια των επεισοδίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι «είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας» και ότι ο ίδιος πάντα θα αγωνίζεται για το δικαίωμα των ανθρώπων να λένε ακόμη και προσβολές.

«Το έκαναν μεγαλύτεροι ηγέτες από μένα, το έκανε και ο Νίκολα Πάσιτς και είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας. Εγώ δεν έχω πρόβλημα»
είπε ο σέρβος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Υποχρέωσή μου – και με αυτό έχω πρόβλημα – είναι να εμποδίζω προσπάθεια ταπείνωσης των πολιτών της Σερβίας».