Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κάιρο για τη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ νωρίτερα φέτος. Ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε άμεση βοήθεια ύψους 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλώντας στη διάσκεψη, είπε: «Ο λαός της Γάζας χρειάζεται τη βοήθειά μας απεγνωσμένα. Όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα, αλλά τώρα».

Ο Κέρι κάλεσε την Κυριακή να υπάρξει νέα δέσμευση στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. «Από αυτή τη διάσκεψη πρέπει να προκύψουν όχι μόνο χρήματα, αλλά μία ανανεωμένη δέσμευση από όλους να εργαστούν για την ειρήνη, που θα εκπληρώνει τις ελπίδες όλων, των Ισραηλινών, των Παλαιστίνιων, όλων των ανθρώπων αυτής της περιοχής» είπε.

«Και σας υπόσχομαι την πλήρη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα, του εαυτού μου και των ΗΠΑ στην προσπάθεια να γίνει αυτό» είπε ο Κέρι.

Τόνισε ότι οτιδήποτε άλλο θα είναι μια προσωρινή και όχι μακροπρόθεσμη λύση. «Οτιδήποτε άλλο θα είναι δέσμιο της ανυπομονησίας που επέφερε αυτό το απαράδεκτο και ασταθές status quo» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας «παραμένει μια μπαρουταποθήκη».

«Οι κάτοικοί της έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να δουν αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» από τις νέες υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Μπαν Γκι-μουν, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί και το 2009 να βοηθήσει τη Γάζα.

«Υποσχεθήκαμε τη βοήθειά μας και καταφέραμε να την ανοικοδομήσουμε και σήμερα βρισκόμαστε και πάλι εδώ […] ο κύκλος καταστροφής-ανοικοδόμησης συνεχίζεται, επιδεινώνεται» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος υποσχέθηκε διαφάνεια στην ανοικοδόμηση της περιοχής και δήλωσε «πεπεισμένος ότι υπάρχει τοπική και διεθνής βούληση» να βρεθούν τα απαιτούμενα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως υπογράμμισε, από τον πόλεμο αυτό καταστράφηκαν 61.000 σπίτια και ολόκληρες γειτονιές μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει δεσμευτική απόφαση που θα ορίζει το χρονικό πλαίσιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η διεθνής κοινότητα, είπε, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθούν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» που θα οδηγήσουν σε μια οριστική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε το Ισραήλ να ξεκινήσει νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους στη βάση μιας αραβικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 και έχει ήδη απορριφθεί από την ισραηλινή πλευρά.

«Απευθύνομαι στον λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ: έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η σύγκρουση», είπε ο Σίσι στην έναρξη της διεθνούς διάσκεψης δωρητών.

«Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματική έναρξη για την επίτευξη ειρήνευσης η οποία θα διασφαλίζει σταθερότητα και ευημερία και θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο της συνύπαρξης, αυτό είναι το όραμα της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που είχε προταθεί από τη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια μιας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό το 2002 προσφέρει πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ σε αντάλλαγμα με την παραχώρηση όλων των εδαφών που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και τη συμφωνία για μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε ότι η χώρα του, η οποία δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη, είναι ένας από τους αναντικατάστατους πρωταγωνιστές για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ισραήλ» είπε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Το Ισραήλ, που έχει επιβάλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006, μπορεί επί της ουσίας να εμποδίσει ή να διευκολύνει τη μεταφορά της βοήθειας που θα χορηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και πόρων.

Οι ισραηλινές αρχές ζητούν εγγυήσεις ότι η διεθνής βοήθεια δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Λίμπερμαν εμφανίστηκε πάντως θετικός «σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση των πολιτικών υποδομών στη Γάζα».

Στη διάσκεψη στο Κάιρο συμμετέχουν 30 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ενα δισ. δολάρια από το Κατάρ για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ενα δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας προσφέρει το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάλεντ αλ Ατίγια ανακοίνωσε στη διεθνή σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της περιοχής μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Μπαν Γκι-μουν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα την Τρίτη.

«Θα επισκεφθώ τη Γάζα την Τρίτη για να ακούσω απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας» είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τη Δευτέρα, ο Μπαν θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε επίσης Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που έκαναν νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.