Οι πληροφορίες για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Αγκυρας και του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να εκτονωθεί η οργή των Κούρδων για το Κομπάνι, έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά των βίαιων διαδηλώσεων, που μετρούν από την αρχή της εβδομάδας 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, τότε πρόκειται για την εγκαθίδρυση ενός άτυπου διαύλου επικοινωνίας στο τρίγωνο Αγκυρας-Ιμραλί-Ντιγιαρμπακίρ, την ώρα που οι φλόγες του εμφυλίου της Συρίας αγγίζουν την Τουρκία και το Κουρδικό εισέρχεται σε νέα φάση.

Όταν ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανέφερε, χτες Πέμπτη, ότι επικοινώνησε μαζί του «μέσω μηνύματος» ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν για να του ζητήσει εμβάθυνση του διαλόγου και αποφυγή της βίας, όλοι αναρωτήθηκαν πώς μπόρεσε ο Οτζαλάν να στείλει το μήνυμα.

Ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί Οτζαλάν βρίσκεται έγκλειστος υπό ιδιαίτερες συνθήκες απομόνωσης, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση σε τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή για να στείλει μήνυμα και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν οι Αρχές

Εν μέσω του εκρηκτικού σκηνικού που δημιουργούν οι συγκρούσεις στους δρόμους και των έκτακτων μέτρων καταστολής που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, με τη χρήση ακόμη και στρατιωτικών μονάδων, το ζήτημα έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε μία επικίνδυνη πολιτική κρίση για την κυβέρνηση.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι η επικοινωνία Οτζαλάν – Ντεμιρτάς έγινε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που χρησιμοποιείται από τα έξυπνα τηλέφωνα.

Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στους δρόμους, η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να στείλει τον Χακάν Φιντάν, αρχηγό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, στο Ιμραλί προκειμένου να «πιέσει» τον Οτζαλάν ώστε να παρέμβει πυροσβεστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τέλος της συζήτησης ο Οτζαλάν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο ενός εκ των παριστάμενων δικηγόρων για να στείλει το επίμαχο μήνυμα στον Ντεμιρτάς.

Η αναφορά όμως του Ντεμιρτάς στο μήνυμα αυτό, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, άναψε φωτιές στην κυβέρνηση. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων. Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, από το HDP ανακοινώθηκε ότι η επικοινωνία έγινε μέσω επιστολής, ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαρρεύσουν προς τα μέσα ενημέρωσης την πληροφορία ότι ο αρχηγός της ΜΙΤ βρισκόταν το επίμαχο διάστημα εκτός Τουρκίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, διαψεύστηκαν από δημοσιογράφο με τον οποίο συνομιλεί συχνά ο ίδιος ο Φιντάν, που αποκάλυψε ότι ο τελευταίος τον είχε ενημερώσει για τη συνάντησή του με τον Οτζαλάν προτού αναχωρήσει για το Ιμραλί.