Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίστηκε σε επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Μπινγκιόλ της ανατολικής Τουρκίας, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Οι τρεις αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στο κέντρο της πόλης, ενώ επιθεωρούσαν καταστήματα που υπέστησαν ζημιές στις διαδηλώσεις των Κούρδων με αίτημα την παρέμβαση της Τουρκίας για να σωθεί από τους ισλαμιστές το Κομπανί της Συρίας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία.

Τις προηγούμενες ημέρες στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Τουρκίας, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, ενώ στρατιώτες εμφανίστηκαν και στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 και το στρατιωτικό πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν.

Η Άγκυρα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε περίπου 180.000 Κούρδους πρόσφυγες, σε στρατιωτικό όμως επίπεδο τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Η αμερικανική πίεση στην Τουρκία για να κινηθεί εναντίον των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία εντείνεται σε όλο και εμφανέστερο βαθμό: Λέγοντας πως το Κομπανί δεν σώζεται μόνο με επιδρομές, το Πεντάγωνο στέλνει έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως οφείλει να αναλάβει δράση.

Ο Ερντογάν, θέλοντας συνολική στρατηγική για την πτώση του Άσαντ, ζητά εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας αλλά η Ουάσινγκτον δεν είναι πρόθυμη να το αποδεχθεί, προτιμώντας να αποφύγει πλήρη εμπλοκή στη συριακή εμφύλια σύρραξη.

Tο πρόβλημα θα μπορούσε να ανακεφαλαιωθεί ως εξής: Οι στόχοι ΗΠΑ και Τουρκίας διαφέρουν. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση της τζιχαντιστικής ISIS σε Συρία και Ιράκ, ενώ η Άγκυρα θέτει σε προτεραιότητα την πτώση της συριακής κυβέρνησης και την αποτροπή ενίσχυσης των Κούρδων στα νότια σύνορά της.