«Στην ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής, γιος του Δία, εκτέλεσε 12 άθλους: μια ντουζίνα απίστευτα δύσκολες και άκρως επικίνδυνες αποστολές. Αλλά η μάχη με το λιοντάρι της Νεμέας ή με την Λερναία Υδρα δεν ήταν τίποτα, σε σύγκριση με ό,τι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, με ανάλογη ανδρεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τουλάχιστον, αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργείται στον επισκέπτη αυτής της περίεργης έκθεσης στο Facebook», γράφει το BBC.

Οι μυθολογικοί άθλοι του Ηρακλή ήταν πράξεις μετανοίας και μόχθου που εκτελέστηκαν από τον Eλληνα ήρωα. Για να εορταστούν τα 62α γενέθλια του Πούτιν, οι άθλοι απέκτησαν μια ρωσική διάσταση. Τα μυθικά τέρατα έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα τερατουργήματα όπως η τρομοκρατία.

Ο Πούτιν καταπιάνεται με την πολυκέφαλη Λερναία Υδρα των… δυτικών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία επέβαλαν κυρώσεις κατηγορώντας την Ρωσία ότι προμηθεύει με βαρέα όπλα και στρατιώτες τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Σε έναν άλλο άθλο, ο Πούτιν εικονίζεται να σταματάει την δυτική επέμβαση στη Συρία – μια αναφορά στο βέτο της Ρωσίας σε μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2012.
Σε έναν άλλο πίνακα, ο Πούτιν δαμάζει τα άλογα της διαφθοράς. Στον τελευταίο άθλο, ο Ρώσος πρόεδρος παρουσιάζεται να πολεμάει με την «Νέμεσή» του – τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν σχετίζονται όλοι οι άθλοι του με την στρατιωτική ανδρεία. Σε μία εικόνα ο Πούτιν εμφανίζεται σαν αθλητικός ήρωας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.
Η έκθεση έχει διοργανωθεί από την Ομάδα Υποστηρικτών του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Facebook. Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες; Παραμένει μυστήριο.

«Θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους», εξήγησε ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Μιχαήλ Αντόνοφ, στο BBC. Οι εικόνες ήταν ένα ξεχωριστό δώρο γενεθλίων για τον πρόεδρο, πρόσθεσε.