Δύο ακόμη σοροί ανασύρθηκαν σήμερα από τις πλαγιές του ηφαιστείου Οντάκε στην κεντρική Ιαπωνία, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική έκρηξή του. Ο μέχρι σήμερα προσωρινός απολογισμός της καταστροφής ανέρχεται σε 53 νεκρούς.

Τέσσερις ακόμη σοροί ανασύρθηκαν το Σάββατο από το παχύ στρώμα τέφρας που καλύπτει τις πλαγιές του ηφαιστείου και τότε οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι 12 ακόμη άτομα αγνοούνται και πιθανότατα παγιδεύθηκαν κατά την έκρηξη. Ομως δεν έχει διευκρινισθεί αν οι δύο σοροί που ανασύρθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται στον απολογισμό αυτόν.

Εξαιτίας των εξαιρετικά δυσχερών μετεωρολογικών συνθηκών, οι επιχειρήσεις έρευνας, στις οποίες συμμετέχουν περί τα χίλια άτομα, είχαν διακοπεί για δύο ημέρες και επαναλήφθηκαν σήμερα.

Η καταστροφή του ηφαιστείου Οντάκε είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η Ιαπωνία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη ζώνη του πυρός, σημείο συνάντησης τεσσάρων τεκτονικών πλακών. Εκατόν δέκα ενεργά ηφαίστεια βρίσκονται στο έαφός της, ανάμεσά τους το γνωστότερο όρος Φούτζι.

Το 1991, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τον θάνατο 43 ανθρώπων, ανάμεσά τους οι γάλλοι ηφαιστειολόγοι Μορίς και Κάτια Κραφτ και ο αμερικανός ερευνητής Χάρι Γκλίκεν.