Πρώην κυβερνήτης μιας πλούσιας Πολιτείας, πρώην πλεϊμπόι, από πολιτικό σόι, και νυν υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας… Ο Αέσιο Νέβες έκανε την έκπληξη στις χθεσινές εκλογές: τερμάτισε δεύτερος, με 34,2%, και είναι εκείνος που θα αντιμετωπίσει την Ντίλμα Ρούσεφ στον β’ γύρο, στις 26 Οκτωβρίου.

Ο 54χρονος πολιτικός είναι συνηθισμένος στην πολυτέλεια και στα προνόμια. Το μέγαρο στο Μίνας Ζεράις, όπου ήταν κυβερνήτης την τελευταία δεκαετία, είναι κυριολεκτικά αντάξιο ενός βασιλιά.

Πολυτελείς κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, τοιχογραφίες με σκηνές από τη Γαλλική Επανάσταση και έπιπλα στο στυλ του Λουδοβίκου ΙΕ’ κοσμούν σήμερα το κτίριο, αφότου ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του Βελγίου για δύο ημέρες το 1920. Δύο σπάνιοι μαύροι κύκνοι κολυμπούν στη λίμνη, εις ανάμνησην εκείνης της επίσκεψης.
Αυτή η χλιδή και ο αποπνικτικός ελιτισμός έκανε πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι ο 54χρονος Νέβες ήταν το αουτσάιντερ.
Ενώ ο ίδιος και το κεντρώο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του (PSDB) είναι ιδιαίτερα σεβαστοί στην επιχειρηματική κοινότητα, ο Νέβες πάλεψε σκληρά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φτωχότερων Βραζιλιάνων και να αποτινάξει την εικόνα του πλεϊμπόι που ζει βουτηγμένος στον πλούτο και κυκλοφορεί με πανέμορφα μοντέλα.
Είναι επίσης φιλόδοξος και επίμονος: έχει περάσει τη μισή ζωή του προετοιμαζόμενος για την προεδρία της Βραζιλίας. Πέρυσι, εν όψει των εκλογών, άφησε πίσω την εργένικη και άστατη ζωή: παντρεύτηκε και είναι σήμερα πατέρας διδύμων.
Ηταν 21 ετών όταν μπήκε στην πολιτική. Εργάστηκε στην αρχή για τον παππού του, τον Τανκρέντο Νέβες, ο οποίος είχε οριστεί ως ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας μετά την πτώση της δικτατορίας, αλλά πέθανε προτού αναλάβει την ηγεσία της χώρας.
Επειτα από θητείες ως ομοσπονδιακός βουλευτής και επικεφαλής της κάτω Βουλής του Κογκρέσου, ο οικονομολόγος Νέβες εξελέγη κυβερνήτης στο Μίνας Ζεράις, τη δεύτερη σε πληθυσμό, τρίτη σε μέγεθος οικονομίας και τέταρτη σε έκταση ομόσπονδη Πολιτεία της Βραζιλίας.
Εμεινε στο μέγαρο του κυβερνήτη από το 2003 ως το 2010 και όταν έφυγε το ποσοστό έγκρισης του έργου του είχε φτάσει στο 92%.
Η επιχειρηματική ελίτ εγκωμίασε τη λεγόμενη «διαχείριση σοκ» στο πλούσιο και πυκνοκατοικημένο Μίνας Ζεράις: για να τα καταφέρει να ανορθώσει την οικονομία, ο τεχνοκράτης Νέβες μείωσε, μεταξύ άλλων, τους μισθούς στο Δημόσιο και τον δικό του κατά 45%.
Η Αριστερή πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ κατακεραυνώνει τον «νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό» του προγράμματός του και την αγαστή σύμπνοιά του με τον επιχειρηματικό κόσμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Η αλήθεια είναι πως ο Νέβες θα δυσκολευτεί να επεκτείνει την υποστήριξή του, χωρίς να κερδίσει τη νέα μεσαία τάξη, που βγήκε από τη φτώχεια τα τελευταία 12 χρόνια.
Αυτό είναι το δυνατό χαρτί της 67χρονης απερχόμενης προέδρου, και αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς. Οτι δημιούργησε απασχόληση, και ότι έκανε αναδιανομή του πλούτου, βγάζοντας από τη φτώχεια 24 εκατ. πολίτες και οδηγώντας 31 εκατομμύρια Βραζιλιάνους στη μεσαία τάξη.
Την Κυριακή ήρθε πρώτη με 41% και σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένει το μεγάλο φαβορί. Προπύργιό της είναι οι φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας και δύναμή της ο φόβος των λαϊκών στρωμάτων για τυχόν κατάργηση των κοινωνικών πολιτικών που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του Κόμματος των Εργατών. Οπως είναι το «Οικογενειακό Καλάθι», ένα μηνιαίο επίδομα για τα πιο φτωχά νοικοκυριά.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 50% βγάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και η ανεργία έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Αλλά η ανάπτυξη έχει ξεθυμάνει από τότε που ανέλαβε η Ρούσεφ το 2011, καθώς μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες, υψηλότερος πληθωρισμός και αδέξιες κυβερνητικές πολιτικές έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών.

Ρόλο ρυθμιστή στον β’ γύρο θα παίξει η περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα, η οποία ήρθε τρίτη την Κυριακή με 21,14%, ενώ μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα βλέπαμε ένα «ντέρμπι κυριών» στον β’ γύρο.
Προς το παρόν δεν αποκάλυψε προς τα πού θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους της. Στις πρώτες δηλώσεις της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εξήγησε ότι η απόφαση για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στις 26 Οκτωβρίου θα πρέπει να ληφθεί εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSB), του οποίου ήταν υποψήφια.

HeliosPlus