Μάχες εξακολουθούν να μαίνονται την Παρασκευή στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στα περίχωρα του αεροδρομίου στρατηγικής σημασίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αυτονομιστές δέχθηκαν ενισχύσεις από τη Ρωσία την επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο σε βομβαρδισμό ενός ελβετού εργαζόμενου στον Ερυθρό Σταυρό.

Η εντατικοποίηση των μαχών και των βομβαρδισμών στις κατοικημένες περιοχές σε αυτό το προπύργιο των ανταρτών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων τις τελευταίες δύο ημέρες και καταγγέλθηκε ως «μία επικίνδυνη κλιμάκωση» από το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ένα μήνα μετά την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου, της Μόσχας και των φιλορώσων ανταρτών.

Στο μεταξύ, δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίτερα σήμερα περιοχή κοντά στο κέντρο του Ντονέτσκ, σύμφωνα με συνεργείο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο έκανε λόγο για «αδιάκοπες μάχες» που μαίνονται για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τον έλεγχο του οποίου διατηρεί ακόμα ο ουκρανικός στρατός έπειτα από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες με άρματα μάχης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει ενισχύσεις, «άρματα μάχης, βαρύ οπλισμό και στρατιώτες» στους φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς και ότι έστειλε στον ουκρανικό εναέριο χώρο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «που χειρίζονται ρώσοι ειδικοί».

«Οι Ρώσοι έστειλαν μια ολόκληρη πτέρυγα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο, τα οποία χειρίζονται ρώσοι ειδικοί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές αποστολές και να κατευθύνει τα πυρά» τόνισε σε δημοσιογράφους.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Λισένκο σημείωσε επιπλέον ότι στη βόρεια Ουκρανία, στις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει πρόσθετο οπλισμό και μια μονάδα αναγνωριστικών επιχειρήσεων κοντά στην πόλη της Μαριούπολης.

«Η εκεχειρία έχει παραβιαστεί χίλιες φορές»

«Παρά τις πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης που ανέλαβε ο ουκρανός πρόεδρος, η ρωσική επιθετικότητα εναντίον του Κράτους μας δεν έχει τερματιστεί» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί 1000 φορές και πλέον, στρατιώτες και πολίτες εξακολουθούν να χάνονται» τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής ηγεσίας.

Περίπου 70 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εκεχειρίας την 5η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα, ο θάνατος σε ένα βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ χθες το βράδυ, του Ελβετού Λοράν Ντουπασκιέ, 38 ετών, διευθυντή του τοπικού παραρτήματος του ΔΕΕΣ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης, ενώ στην Ουκρανία τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την τραγωδία αυτή.

Το Κίεβο, που χαρακτηρίζει τους φιλορώσους «τρομοκράτες», έκρινε σήμερα ότι ο θάνατος του συνεργάτη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ήταν μία «τρομοκρατική ενέργεια» που διέπραξαν οι αντάρτες προκειμένου να εκφοβίσουν τις διεθνείς οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν, από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο Ελβετός σκοτώθηκε από μια ρουκέτα που εκτόξευσε ο ουκρανικός στρατός από έναν πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών τύπου Ouragan από την περιοχή Κρασνογκορίβκα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά.