Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που πρόσφατα αποχαρακτηρίσθηκαν, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και δημοσιεύονται και σε βιβλίο, αποκαλύπτουν ότι το 1976, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Φορντ να επιτεθούν οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το έως σήμερα άγνωστο επί 40 χρόνια σχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θυελλώδεις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας από το 1959, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Κάστρο, με αποκορύφωμα το 1975 όταν η Κούβα έστειλε στρατό στην Αγκόλα για να βοηθήσει το κράτος που μόλις είχε γίνει ανεξάρτητο. Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Κίσινγκερ..

Σύμφωνα με το σχέδιο , ο Κίσινγκερ μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976 είχε στόχο να προτείνει γενικευμένη στρατιωτική επίθεση κατά της Κούβας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ , καθώς πρόεδρος έγινε ο Τζίμι Κάρτερ.
Το σχέδιο , μεταξύ άλλων, περιελάμβανε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Αβάνας , αποστολή ταγμάτων πεζονυατών στην βάση του Γκουαντάναμο, καθώς και στρατιωτικό αποκλεισμό της Κούβας.