«Δεν επιθυμούμε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ από αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία» δήλωσε στο BBC o πρωθυπουργός της χώρας. Ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί χερσαίες επιχειρήσεις από στρατεύματα άλλα από τα ιρακινά.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους συμμετέχουν αρκετές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι επιδρομές στο ιρακινό έδαφος γίνονται αποκλειστικά από αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ιρακινοί κατάφεραν να σταματήσουν τους τζιχαντιστές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη, αλλά υπενθύμισε ότι απαιτείται συνδρομή των δυτικών για την καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό του Στρατού.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι η διεθνής και περιφερειακή πόλωση είναι αυτή που έδωσε δύναμη στους τζιχαντιστές και επανέλαβε τη βούλησή του να βελτιώσει τις σχέσεις του Ιράκ με τις γειτονικές χώρες.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων

Με αεροπορικές επιδρομές στις πύλες του Κομπανί επιχειρεί ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ να ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόσταση 3χλμ ανατολικά από την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Σφοδρές μάχες και ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που πολιορκούν την κουρδική πόλη στη μεθόριο με την Τουρκία -η οποία και ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αυξάνει την στρατιωτική της ισχύ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με περισσότερα μαχητικά (τρία ακόμα τζετ τύπου Rafale), αλλά και μία φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο.