Η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προσφέρει μεν μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, δήλωσε ο νέος γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» είπε ο Στόλντενμπεργκ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πάντως συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας, λέγοντας ότι δεν βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα σε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία και ένα ισχυρό NATO.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα σπεύσουν σε βοήθεια της Τουρκίας, εάν η χώρα αυτή δεχθεί επίθεση.

«Η ευθύνη μας, η βασική ευθύνη μας, είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι θα προστατεύσουμε την Τουρκία, ότι η συλλογική άμυνα, το Άρθρο 5, είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί εάν η Τουρκία δεχθεί επίθεση καθ’ οιονδήποτε τρόπο» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο 55χρονος Νορβηγός, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας του για οκτώ χρόνια, ανέλαβε 13ος γγ του NATO.

Είναι ο δεύτερος Σκανδιναβός που αναλαμβάνει το αξίωμα μετά τον Δανό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η Νορβηγία είναι κράτος-μέλος του NATO από το 1949.