Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να βομβαρδίσουν θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία έχει προκαλέσει διαμάχες ως προς την ορθότητα και τη χρησιμότητά της. Δύο ειδικοί μιλούν στο βρετανικό BBC για το εάν η στρατιωτική δράση σε Ιράκ και Συρία είναι δικαιολογημένη αλλά και για το ποιες είναι οι πιθανότητες να επιτύχει.
Τσαρλς Λίστερ – Συνεργάτης του Brookings Doha Centre και πρώην επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική του ινστιτούτου IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Centre
Η μεγάλη αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ επέτρεψε σε περισσότερες από δέκα σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις όχι μόνο να βγάλουν ρίζες αλλά και να εδραιωθούν μέσα σε μία αναδυόμενη ζώνη ασφαλείας για τους τρομοκράτες, χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Το Ισλαμικό Κράτος προωθείται στο Ιράκ και η επέκτασή του στη βόρεια και ανατολική Συρία και πλέον ελέγχει μία λωρίδα γης που εκτείνεται σε απόσταση 680 χιλιομέτρων. Στόχος του ήταν ο έλεγχος φυσικών πόρων, κάτι που τώρα του αποφέρει μεταξύ 1,5 και δύο εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
Και ενώ μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν είχε δηλώσει δημόσια ότι σκόπευε να προβεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό, ήταν μόνο θέμα χρόνου. Στο μεταξύ το παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νούσρα έχει ανακατευθεί για τα καλά στον συριακό εμφύλιο. Τους τελευταίους εννέα με 12 μήνες συγκεντρώνει έμπειρους μαχητές από Αφγανιστάν και Πακιστάν, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι εχθρικοί προς της Δύση. Στη Συρία επιχειρούν ακόμη δέκα εξτρεμιστικές οργανώσεις με ρίζες από Κίνα, Ρωσία, Μαρόκο, Ουζμπεκιστάν, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτο και Λίβανο. Μέχρι τώρα, οι τοπικές δυνάμεις αποδείχθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν από μόνες τους αυτή την πραγματικότητα. Η στρατιωτική δράση ήταν απαραίτητη.
Χοσέιν Μουσαβιάν – Ο Σεγιέντ Χοσέιν Μουσαβιάν είναι ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πρώην εκπρόσωπος για τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις του Ιράν. Το τελευταίο βιβλίο του Iran and United States: An insider’s view on the Failed Past and the Road to Peace, κυκλοφόρησε τον Μάιο.
Ο αμερικανικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και μετά, αποδυνάμωσε στρατηγικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια και τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενώ απονομιμοποίησε την αμερικανική δράση στη Μέση Ανατολή. Η εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αλλά και η υποστήριξή τους στην συριακή αντιπολίτευση από το 2011 δεν οδήγησε στην εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αντίθετα, αυτές οι χώρες έγιναν καταφύγια τρομοκρατών και εξτρεμιστών. Η σημερινή αμερικανική στρατηγική αναιρεί τους πολιτισμικούς και κοινωνικούς λόγους της ανόδου της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Η αμερικανική ηγεσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο αλ Νούσρα και παρόμοιες οργανώσεις δεν είναι απλά τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά έχουν και μία βαθιά ιδεολογία, με μεγάλη απήχηση στις σουνιτικές αραβικές χώρες. Για αυτούς οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επαναλαμβάνουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πολεμήσουν μία ιδεολογία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Επιπλέον, άλλοι λόγοι της ανόδου της τρομοκρατίας είναι οι ξένες παρεμβάσεις, η φτώχεια, η ανεργία, οι διακρίσεις, η ταπείνωση και η αδικία – η αμερικανική στρατηγική δεν διευθετεί τίποτε από αυτά.