Η Νορβηγία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να γεράσει κανείς, σύμφωνα με τον δείκτη Global AgeWatch της μή κυβερνητικής οργάνωσης HelpAge International. Ο δείκτης μετράει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων άνω των 60 χρόνων και δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Η Αυστραλία, η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην διεθνή κατάταξη, ενώ το Αφγανιστάν τη τελευταία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση μεταξύ των 96 χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα, υποχωρώντας από την 58η θέση που βρισκόταν το 2013. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Global AgeWatch, μέχρι το 2050, το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 χρόνων. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12%, δηλαδή 868 εκατομμύρια άτομα. Η καλή οικονομική κατάσταση μίας χώρας και ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν είναι αρκετά για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των πιο ηλικιωμένων κατοίκων της, αναφέρει η έρευνα.
Αντίθετα, απαιτείται η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν «τα προβλήματα του γήράτος». «Ο χωρίς προηγούμενο ρυθμός και ταχύτητα της γήρανσης του πληθυσμού συνιστά μία πρόκληση για τους πολιτικούς» είπε ο Τόμπι Πόρτερ, διευθύνων σύμβουλος της HelpAge International. «Μόνο εάν δράσουν τώρα θα έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών τους και να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να αναπτύσσονται» προσέθεσε.
Ο δείκτης εξετάζει τέσσερις τομείς – την εισοδηματική ασφάλεια, την υγεία, την προσωπική ικανότητα και το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζει ο ηλικιωμένος. Τη δεύτερη θέση στη λίστα, πολύ κοντά στη Νορβηγία, καταλαμβάνει η Σουηδία, ενώ ακολουθούν Ελβετία, Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Ισλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μέχρι το 2030, 1,4 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα είναι άνω των 60 ετών.