Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας ο ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Texas Health Presbyterian Hospital.

Η υπόθεση, ωστόσο, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Τέξας, καθώς αποκαλύπτεται ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο δεν διαγνώστηκε ότι πάσχει από τον ιό και επέστρεψε σπίτι του.

Στην πρώτη επίσκεψη στο Texas Health Presbyterian, την περασμένη Παρασκευή, ο ασθενής είχε εμφανίσει «συμπτώματα τα οποία δεν ήταν συγκεκριμένα», και αφού εξετάστηκε, ο γιατρός του συνέστησε να επιστρέψει στο σπίτι και του έγραψε μια συνταγή για αντιβίωση, είπε ο Δρ Έντουαρντ Γκούντμαν, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα.

Στη δεύτερη επίσκεψή του στο ίδιο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής -του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα- έφτασε με ασθενοφόρο, γεγονός που πιθανόν έχει εκθέσει τους τραυματιοφορείς που τον μετέφεραν, την Κυριακή.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του ιού Έμπολα.

Επί μήνες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποιούσε πως ο Έμπολα απείχε μια πτήση.

Ήταν στη δεύτερη επίσκεψη του ασθενούς στο νοσοκομείο, την Κυριακή, όταν το ιατρικό προσωπικό έμαθε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε φτάσει πρόσφατα στις ΗΠΑ από τη Λιβερία και αμέσως τον έθεσε σε καραντίνα σε ειδική ιατρική μονάδα.

Ο Δρ Γκούντμαν ανέφερε ότι το νοσοκομείο εξετάζει τι μπορεί να έχει συμβεί από την αρχική επίσκεψη του ασθενούς.

«Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο στο πρωτόκολλο για τις μολυσματικές ασθένειες. Κάναμε ασκήσεις ετοιμότητας επί εβδομάδες, εν αναμονή μιας τέτοιας περίπτωσης» είπε.

Από την πλευρά του ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Δρ Μάικλ Όστερχολμ σημειώνει ότι η διήμερη καθυστέρηση στη διάγνωση του ιού «είναι κάτι κρίσιμο», καθώς για δυο ημέρες ο ασθενής παρότι έπασχε από μολυσματική ασθένεια ήταν στο σπίτι του και ερχόταν σε επαφή με οικείους του και πιθανόν με άλλους.

Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης ο ιός Έμπολα μοιάζει με πολλές άλλες ιογενείς ασθένειες, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, κόπωση, μυικούς πόνους και πόνο στο λαιμό. Αυτά τα συμπτώματα όπως λένε οι ειδικοί καθιστούν αναγκαία την ερώτηση προς τους ασθενείς σχετικά με το πρόσφατο ιστορικό των ταξιδιών που έχουν κάνει.

Το CDC είχε ζητήσει από τα τμήματα εκτάκτων περιστατικών να ρωτούν τους ασθενείς αν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί κατά κόρον από τη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην Ιστορία.

Για ειδικούς, όπως ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, η ερώτηση προς τους ασθενείς για το ιστορικό των ταξιδιών τους κάνει «πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ σήμερα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Δρ Τόμας Φρίντεν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή που πάσχει από τον ιό Έμπολα να μολύνθηκαν, αλλά θα πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων και κυρίως μέλη της οικογένειάς του.

Καθησυχαστική για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την άφιξη του ασθενούς στις ΗΠΑ ως την εισαγωγή του σε καραντίνα εμφανίσθηκε η επιδημιολόγος Αν Ριμόιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η επιστήμονας δεν ανησυχεί υπερβολικά, καθώς ο ιός Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένου ασθενούς.

«Μέχρι κάποιος να νοσήσει σοβαρά η ασθένεια δεν είναι πολύ μεταδοτική» δήλωσε η επιδημιολόγος η οποία μεταβαίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό -πλήττεται από μια χωριστή επιδημία Έμπολα- για τη διεξαγωγή έρευνας για τη δημόσια υγεία στη χώρα.