Απρόσμενες de facto συμμαχίες: μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σουνιτική Σαουδική Αραβία, τώρα και το σιιτικό Ιράν ανακοίνωσε επισήμως ότι θα προμηθεύσει τον κυβερνητικό στρατό του Λιβάνου με όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση ένοπλων ομάδων σουνιτών τζιχαντιστών.
Είναι η πρώτη φορά που το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού η προσφορά προσέκρουε σε αντιρρήσεις τμημάτων της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ελίτ του Λιβάνου. Οπως είναι γνωστό, το Ιράν αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, στην οποία στέλνει όπλα, πυραύλους και οικονομική βοήθεια.
Την εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης της Βηρυτού ανακοίνωσε ο ναύαρχος Αλί Σαμχaνί, γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λίβανο και είχε συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον σουνίτη πρωθυπουργό της χώρας Ταμάμ Σαλάμ. Ο ναύαρχος Σαμχανί δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το είδος του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα παράσχει το Ιράν, είπε όμως ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις σύντομα, όταν ο λιβανέζος υπουργός Αμυνας κάνει επίσημη επίσκεψη στη Τεχεράνη.
Εδώ και δύο μήνες, ο κυβερνητικός στρατός του Λιβάνου μάχεται ένοπλους ισλαμιστές κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τον περασμένο Αύγουστο τζιχαντιστές είχαν περάσει στο Λίβανο από τη Συρία, αιχμαλωτίζοντας 20 στρατιώτες και αστυνομικούς. Εκτοτε τρεις από τους αιχμαλωτισθέντες εκτελέστηκαν, οι δύο εξ αυτών με αποκεφαλισμό.
Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους για να δικαιολογήσει την αποστολή ενόπλων τμημάτων της στο εσωτερικό της Συρίας, όπου πολεμούν στο πλευρό του Σιίτη Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασσάντ.