Νέες γυναίκες, αλλά και κορίτσια, 14, 15 και 16 ετών. Είναι το δεύτερο κύμα ευρωπαίων – μετά το πρώτο των ανδρών – που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και να γίνουν οι μάνες που θα φέρουν στον κόσμο τη νέα γενιά του χαλιφάτου.

Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εκατοντάδες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν περίπου το 10% εκείνων που αφήνουν την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ. Οι περισσότερες το κάνουν για να «στηρίξουν τους αδελφούς τους μαχητές και να κάνουν τα παιδιά των τζιχαντιστών που θα συνεχίσουν την εξάπλωση του Ισλάμ». Πολύ λιγότερες διεκδικούν μία θέση ανάμεσα στους άνδρες και εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν καλάσνικοφ, μαχαίρια και χειροβομβίδες. Στη συντριπτική πλειονότητά τους στρατολογούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πιο πρόσφατη γνωστή περίπτωση είναι μίας 15χρονης Βρετανίδας, η οποία εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το σπίτι της στο Μπρίστολ. Οι βρετανικές Αρχές γνωρίζουν ότι η νεαρή κοπέλα ταξίδεψε στην Τουρκία και εικάζουν ότι βρίσκεται καθοδόν προς τη Συρία. Οι γονείς της βομβαρδίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με μηνύματα, στα οποία την παρακαλούν να γυρίσει πίσω.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Διεθνές Κέντρο για της Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης του Kings College του Λονδίνου, μία μεγάλη μερίδα αυτών των γυναικών – σπανίως άνω των 24 – είναι απόφοιτες πανεπιστημίων και έχουν μεγαλώσει σε υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα.

Τουλάχιστον 40 άφησαν πίσω τους τις οικογένειές τους στη Γερμανία ακολουθώντας την αυξανόμενη τάση ριζοσπαστικοποίησης των εφήβων, οι οποίοι «εξαφανίζονται» για να δώσουν κάποια στιγμή αργότερα ίχνη ζωής, στο πλευρό των τζιχαντιστών. Στην Αυστρία, η περίπτωση δύο έφηβων κοριτσιών θεωρείται μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Γαλλία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών οι οποίες έχουν στρατολογηθεί σε οργανώσεις τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους: 63 βρίσκονται ήδη στη Συρία και άλλες τόσες εκτιμάται ότι το σκέφτονται πολύ σοβαρά.