Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ έχει ανακτήσει την δυναμική της, και μικρό προβάδισμα έναντί της αντιπάλου της Μαρίνα Σίλβα, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Με μια καταιγιστική εκστρατεία, η 67χρονη Ρούσεφ εκμεταλλεύεται το τεράστιο πλεονέκτημά της στη συγκέντρωση χρημάτων και στον τηλεοπτικό χρόνο, για να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Σίλβα.

Η 56χρονη περιβαλλοντολόγος και πρώην υπουργός είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι μπήκε αργά στην κούρσα.

Η Αριστερή πρόεδρος είναι πιθανό να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 5 Οκτωβρίου. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη στον ευρέως αναμενόμενο δεύτερο γύρο, τρεις εβδομάδες αργότερα, θα είναι αμφίρροπη.
Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν την Ρούσεφ νικήτρια με 47% έναντι 43% για την Σίλβα, σε μια προβολή των αποτελεσμάτων του β’ γύρου. Αλλά το ποσοστό της διαφοράς είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και έρευνες είχαν δώσει πρόσφατα 46% στην Σίλβα και 44% στην Ρουσέφ.
Πριν από ένα μήνα δημοσκοπήσεις είχαν δείξει την Σίλβα με ένα ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 10% στην τελική αναμέτρηση.
Αλλά το συντριπτικό πλεονέκτημα της Ρούσεφ στη συγκέντρωση χρημάτων και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις της έχουν δώσει το εφαλτήριο για αμείλικτες επιθέσεις, που αμφισβητούν την ετοιμότητα της Σίλβα για την προεδρία, και δίνουν έμφαση στην δέσμευσή της για αντιλαϊκά μέτρα.

Στο εξής, πάντως, οι δύο τους θα έχουν ίσο χρόνο στην τηλεόραση, και η Σίλβα αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους οπαδούς των υποψηφίων που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο.

«Είναι η πιο σκληρή αναμέτρηση των τελευταίων 20 ετών. Δεν υπάρχει σαφές πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο. Ολα είναι ανοιχτά», λέει ο πολιτικός αναλυτής Αντρέ Σέζαρ.

Πλεονέκτημα της Ρουσέφ είναι η αβεβαιότητα των ψηφοφόρων για την Σίλβα, η οποία εκπροσώπησε τρία πολιτικά κόμματα τα τελευταία πέντε χρόνια και προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει ένα δικό της.

Η Σίλβα αναδείχθηκε υποψήφια πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας μόλις τον περασμένο μήνα, όταν ο αρχικός υποψήφιος Εντουάρντο Κάμπος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.
Υπήρξε μέλος του Κόμματος Εργατών (PT) μέχρι το 2009, και υπηρέτησε ως γερουσιαστής, προτού γίνει υπουργός Περιβάλλοντος το 2003. Στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκε ως επικεφαλής του Πράσινου Κόμματος (PV), και κέρδισε 19,3% των ψήφων.
Η Ρούσεφ έχει χτίσει την εκστρατεία της στα 12 χρόνια της εξουσίας του Κόμματος των Εργατών, κατά τη διάρκεια των οποίων η οικονομία αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 50%, βγάζοντας 30 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, και η ανεργία έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Αλλά η ανάπτυξη έχει ξεθυμάνει από τότε που ανέλαβε η Ρούσεφ το 2011, καθώς μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες, υψηλότερος πληθωρισμός και αδέξιες κυβερνητικές πολιτικές έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών.

Ο αντι-συστημικός λόγος της Σίλβα έχει προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους που λένε ότι έχουν κουραστεί από τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τις κακές δημόσιες υπηρεσίες.