Την επομένη της ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι υπεγράφη σε ειδική τελετή στην Καμπούλ η διμερής συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, η οποία ορίζει το πλαίσιο για την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος μετά τη λήξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής και την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων στα τέλη του 2014.

Η Διμερής Συμφωνία για την Ασφάλεια (BSA) υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο από τον νεοδιορισθέντα σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αφγανικής κυβέρνησης Χανίφ Ατμάρ και τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέιμς Κάνιγχαμ.

Η υπογραφή της BSA «στέλνει ένα μήνυμα ότι ο πρόεδρος Γκάνι τηρεί τις δεσμεύσεις του. Είχε υποσχεθεί ότι θα την υπογράψει μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του και θα το κάνει» κατέληξε ο ίδιος.

Η υπογραφή της BSA αναβαλλόταν συνεχώς, γεγονός που προκαλούσε δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, εξαιτίας της άρνησης του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Ο Γκάνι, αντίθετα, είχε δεσμευθεί να την υπογράψει.

Προβλέπει την παρουσία περίπου 12.5000 ξένων στρατιωτών, εκ των οποίων 9.800 Αμερικανοί, μετά την αποχώρηση της δύναμης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν στο τέλος του έτους.