Λίγους μόλις μήνες μετά την τέλεση του πρώτου γκέι γάμου στη Βρετανία -και μάλιστα με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον- μια νέα έρευνα γνώμης έρχεται να στείλει ένα όχι και τόσο ανεκτικό μήνυμα: σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Observer, το 16% των Βρετανών ενηλίκων που ερωτήθηκαν, απεφάνθησαν πως το σεξ ανάμεσα σε δυο άτομα του ίδιου φύλου πρέπει να… τεθεί στην παρανομία!

Το ομοφοβικό αίσθημα των Βρετανών φθάνει, σύμφωνα με την έρευνα, στα ανώτερα του επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου το 21% (ένας στους πέντε, δηλαδή) θα επιθυμούσε να κηρυχτεί παράνομο το σεξ ανάμεσα σε δυο άτομα του ίδιου φύλου. Η έρευνα έδωσε επίσης και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα: το 63% των Βρετανών απάντησε πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται, ενώ το 61% υποστηρίζουν το δικαίωμα των ζευγαριών του ίδιου φύλου να μπορούν να υιοθετούν παιδιά.

Η βρετανική κυβέρνηση νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου από τον Ιούλιο του 2013 και τον περασμένο Απρίλιο οι Πίτερ Μακ Γκρέιθ και Ντέιβιντ Καμπρέζα, οι οποίοι παντρεύτηκαν μετά από 17 χρόνια σχέσης, κέρδισαν τον τίτλο του πρώτου γκέι ζευγαριού που ενώνεται με τα δεσμά του γάμου. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε χαιρετίσει κι ο πρωθυπουργός Κάμερον που σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως «για πρώτη φορά, τα ζευγάρια που παντρεύονται δεν θα είναι άνδρες με γυναίκες, αλλά άνδρες με άνδρες και γυναίκες με γυναίκες» και καταλήγοντας πως ο γάμος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απαγορευτεί σε κάποιον άνθρωπο λόγω της σεξουαλικότητάς του.